eur:
390.95
usd:
365.88
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
3d render illustration of an underwater oil pipeline . The pipes are destroyed after the explosion.
Nyitókép: Serg Myshkovsky/Getty Images

Újabb információk mutatnak ukrán szálra az Északi Áramlat felrobbantása ügyében

Ukrán nyomot fedeztek fel az Északi Áramlat vezetékek tavalyi felrobbantásában német nyomozók és lengyel újságírók. Az orosz nyugati szembenállás és az ukrajnai háború szempontjából érdekes sztorit azonban nem kapta fel az angol nyelvű sajtó.

Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek tavalyi felrobbantásáról szinte semmi konkrét bizonyíték nincs, de annál több az utalgatás. Nem tudott a dolog mélyére ásni a legendás amerikai oknyomozó újságíró, Seymour Hersh sem, aki ellenfelei szerint amúgy is csak a régi dicsőségéből él és szintén csak utalgat.

Miközben zajlik az ukrajnai háború, a Németországba irányuló orosz gázexport lehetőségét aláásó robbantásról szóló frissebb hírek Oroszországra próbálták terelni a gyanút.

A nyugati médiában nagy nyilvánosságot kapott négy, skandináv közmédium podcastja, amely szerint orosz hadihajókat láttak a robbantások időszakában az incidensek térségében. Ezek az utalgatások szinte tükrözik Hersh és az orosz médiumok utalgatásait a detonációk előtti, térségbeli NATO-hadgyakorlatra és amerikai elit tengeri búvárokra, akik – eme olvasat szerint – elhelyezték a tölteteket.

Most, a Süddeutche Zeitung nevű tekintélyes német napilap fizetős, és így a kíváncsi, alkalmi látogatóktól elrejtett cikke, illetve a Frontstory nevű lengyel nyelvű portál utal a felmerült ukrán szálra.

A nagy, angol nyelvű globális médiumok közben hétfőn még ignorálták a történetet, míg az oroszok természetesen említik.

De mi is derül ki a hétvégi írásokból? A német nyomozók és a lengyel újságírók a Feeria Lwowa, azaz Lviv Ünnepe nevű, varsói bejegyzésű utazási céget említik, amelynek nincs honlapja, telefonszáma vagy marketing osztálya. Két íróasztal, három számítógép és pár papír – ennyit találtak egy olyan irodaházban, ahol 128 – a Baltikumtól a Kaukázuson át Kazahsztánig – a volt Szovjetunió számos országából származó, úgynevezett „postafiók céget” regisztráltak.

A Frontstory – néhány német és skandináv médium mellett – megemlíti, hogy német szövetségi nyomozók hónapokkal ezelőtt fedezték fel a céget, amelyről kiderült, hogy rendezte a számlát a németországi Rostockban tavaly szeptemberben kibérelt Androméda jacht után.

A lengyel kocsival érkező, de lengyelül nem beszélő hajóbérlők némelyikének hamis bolgár és román útlevele volt – írja a cikk és hozzáteszi: az Androméda pontos útvonala ismeretlen, mert nincs nyomkövetője, de kikötött a német Rügen és a dán Christianso szigeten, az Északi Áramlat vezeték közelében.

A német nyomozók – akik a Washington Post szerint egy „nagyon konkrét tippet kaptak egy baráti, nyugati titkosszolgálattól” – később „víz alatt bevethető” robbanószer nyomait találták a jacht asztalán.

Közben a két ukrán állampolgár által alapított Feeria Lwowának – annak ellenére, hogy a pandémiában „az utazási cégek hullottak, mint a legyek” – 2020-ban hirtelen 13-szorosára, egymilliárd forint körüli összegre ugrott a bevétele. A cég elnöke 2021-től egy kijevi illetőségű bizonyos Natalia A.

A cég csak lassan válaszolt emailben, de nem tetszett neki, hogy újságírók keresték, és

tagadta a kapcsolatot Natalia A-val és az Androméda jachttal.

Német médiumok szerint a nyugati bizonsági szolgálatok mérlegelik, hogy egy „ukrán kommandó” állhat-e a vezetékrobbantás mögött, de ez „politikai feszültséget válthat ki Berlin és Kijev között”.

A Frontstory továbbá említ egy 26 éves – az Ukrán Fegyveres Erők állomány-nyilvántartásában szereplő – ukrán férfit, aki a német nyomozók célkeresztjébe került és akinek „ismerjük a nevét, de biztonsági okokból nem adjuk ki”. A szembetűnően tetovált és ukrán egyenruhában pózoló férfiről képek vannak a közösségi médiában. A lengyel újságírók felhívták egy családtagját, aki megerősítette, hogy katonaként szolgál, de azt mondják: 2022 őszén nem hagyta el a hazáját.

Mint a médium megemlíti: ez a német nyomozás legkényesebb szála, mert „az ukrán biztonsági apparátushoz vezet”. A németek egy másik, „a balti tengeri műveletben támogató szerepet játszó ukránt” is azonosítanak – teszi hozzá a lengyel cikk.

Az újságírók ezek után megjegyzik, hogy sem a lengyel, sem a dán hivatalos szervek nem akarnak válaszolni a kérdéseikre, és hogy Svédország – nemzetbiztonsági indoklással – megakadályozta, hogy nemzetközi nyomozócsapat álljon fel az ügyben, amit pedig a dánok kezdeményeztek.

A Frontstory tényszerűen felteszi a kérdést: lehetséges-e, hogy olyan orosz műveletről volt szó, amely az ukránokra akarta terelni a gyanút. Erre egyelőre nincs bizonyíték, ahogy arra sem, hogy az Androméda jachtnak köze volt-e a vezetékrobbantáshoz, miközben az érintett országok tagadják, hogy ők állnának az incidens mögött.

(A nyitókép illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×