eur:
390.67
usd:
366.19
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az izraeli kormány sajtóhivatala által közreadott képen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) fogadja Antony Blinken amerikai külügyminisztert Tel-Avivban 2023. november 3-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 8800 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Izraeli kormány sajtóhivatala/Amos Ben Gershom

Benjamin Netanjahu visszautasította Washington kérését

"Nemzedékeken át visszhangzó" győzelmet ígért pénteki beszédében az izraeli miniszterelnök.

Izrael nem hirdet tűzszünetet a fogva tartott izraeli túszok elengedése nélkül, és nem engedi üzemanyag szállítását a Gázai övezetbe - közölte Benjamin Netanjahu pénteki televíziós beszédében. Az izraeli miniszterelnök elmondta, hogy elutasította a pénteken Izraelbe látogató amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kérését a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet elleni harc átmeneti szüneteltetéséről, amennyiben a tűzszünet nem tartalmazza az október 7-én az övezetbe hurcolt izraeli túszok szabadon bocsátását. Azt is közölte, hogy nem engedélyezi üzemanyag bejutását, s ellenzi pénz küldését az övezetbe.

Beszéde elején

"éles és egyértelmű", és "nemzedékeken át visszhangzó" győzelmet ígért.

"Nem állunk meg a győzelemig" - mondta. "Megsemmisítjük a Hamászt, és elérjük a túszok hazatérését, valamint állampolgáraink és gyermekeink biztonságának helyreállítását"-tette hozzá.

Netanjahu óva intette Izrael "északi ellenségeit" a háború kiterjesztésétől - röviddel a libanoni síita milíciát vezető Haszan Naszrallah Izraelt figyelmeztető beszéde után.

"Megpróbálunk úgy harcolni, hogy minimális veszélyt jelentsen harcosainkra, de mindent megteszünk, hogy legyőzzük ellenségeinket" - utalt az utóbbi napokban a Gázai övezetben elesett izraeli katonákra beszéde végén Netanjahu.

Antony Blinken: "más jövő" épül

Izraeli látogatása végén Antony Blinken Tel-Avivban sajtótájékoztató tartott, melyen megismételte Joe Biden amerikai elnök korábbi szolidaritási látogatásának kijelentését, miszerint "amíg az Egyesült Államok áll, Izrael nem marad magára".

Blinken elmondta, hogy pénteki találkozóin azon erőfeszítésekről tárgyalt, melyek azt biztosítják, hogy ne ismétlődhessen meg az október 7-i támadás, s hogy "más jövőt" építsenek, olyan stratégiát, amely "mindkét fél és a térség számára jobb holnapot teremt".

Az amerikai külügyminiszter kifejtette, hogy a gázai iszlamisták elleni háború célja nem csak a Hamász legyőzése, hanem egy szebb jövő megteremtése is, amely magában foglalja a kétállami megoldást, vagyis Izrael mellett a palesztin állam felállítását is.

Blinken bejelentette, hogy

az izraeli vezetők biztosították arról, hogy elítélik a telepesek ciszjordániai erőszakhullámát, s lépéseket tesznek a jelenség megfékezésére és az elkövetők felelősségre vonására.

Az amerikai külügyminiszter közölte, hogy Washington humanitárius szünetet szeretne a gázai harcokban, s több lépést a palesztin civilek védelme érdekében. Érvelése szerint ennek elmulasztása a Hamászt erősíti, haraggal tölti el Izrael potenciális partnereit, és elszigeteli Izraelt a térségben.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×