eur:
389.69
usd:
363.49
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Budapest, 2023. október 17.Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója előadást tart a Portfolio Budapest Economic Forum 2023 rendezvényen a Hotel Marriott Budapest szállodában 2023. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Hernádi Zsolt borús jövőt festett: durva üzemanyagár-emelkedés jöhet

Ha a Mol csökkentené az árakat, az újra üzemanyaghiányhoz vezetne – mondta az olaj- és gázipari vállalat elnök-vezérigazgatója az ATV-ben arra a kérdésre, kaptak-e kérést a kormánytól arra vonatkozóan, hogy csökkentsék az üzemanyagárakat az infláció ellenes harc érdekében. Hernádi Zsolt közölte: nem szabad újra bevezetni az ársapkát, mert az komoly logisztikai problémákat okozna.

Az Ukrajnában és Izraelben zajló háború miatt radikálisan megemelkedhet az olaj világpiaci ára a Világbank előrejelzése szerint, ami várhatóan azt eredményezi, hogy az üzemanyagok is jelentősen drágulni fognak a közeljövőben – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Hernádi Zsolt.

Egyes prognózisok szerint ha tovább eszkalálódik az izraeli–palesztin konfliktus, akár a 150 dolláros rekordot is meghaladhatja a Brent olaj hordónkénti ára.

A Világbank elemzői úgy vélik, aggasztó helyzet állhat elő, ha ennek következtében akadozna az olajellátás. Ráadásul nemcsak az olajpiacon jelentkezhetnek komoly problémák, hanem az élelmiszerárak is jelentősen megemelkedhetnek, ha tartós háborús helyzet alakul ki a Közel-Keleten.

A Hamász október 7-én indított támadásának hatására ugyan 90 dollár fölé kúszott a kőolaj ára, azóta azonban javuló tendencia érvényesül, hiszen nem következett be az, amitől a piac leginkább tartott, vagyis nem alakult ki ellátási zavar. A földgáz piaci ára viszont 50 százalékkal emelkedett, miután Izrael leállította a saját gázkitermelését és arra kényszerült, hogy vezetéken át Egyiptomból vásároljon ebből az energiahordozóból.

A közeljövőben leginkább az határozhatja meg, milyen árváltozások lesznek az olajpiacon, hogy mit lép Irán és Szaúd-Arábia. A Perzsa-öbölt az Ománi-öböllel összekötő Hormuzi-szorosban halad át ugyanis a világ kőolaj-szállítmányának 20 százaléka, illetve a cseppfolyós gáz 30 százaléka. Az energiapiaci szakértők szerint a világpiacon egy százaléknyi termeléscsökkenés 10 százalékkal emelheti meg az árat, amely alapján megállapítható, hogy

ha valamilyen negatív fejlemény történik a Hormuzi-szorosban, akkor akár 170-200 dollárra is emelkedhetne az olaj világpiaci ára.

„Senkinek sem érdeke ez. Kaotikus helyzet lenne. Az orosz–ukrán konfliktust követően egy év kellett, hogy korrekció történjen. Akkor a gáz ára bizonyos időszakban százszorosára emelkedett, de még mindig 60 százalékkal magasabb a gáz ára, mint a háború előtt” – mondta Hernádi Zsolt, aki arra is emlékeztetett a beszélgetésben, hogy 2024. január elsejétől az uniós előírásoknak megfelelően 41 forinttal nő literenként az üzemanyagok jövedéki adója.

A Mol elnök-vezérigazgatója szerint, ha ismét nagyon alacsonyak lennének a hazai üzemanyagárak, akkor újra beindulna az üzemanyag-turizmus.

„A tavalyi évhez képest 20 százalékkal kevesebb üzemanyag fogyott a benzinturizmus elmaradása miatt. A kormány még egyszer ne gondolkozzon ársapkában!” – figyelmeztetett Hernádi Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×