eur:
389.13
usd:
359.37
bux:
66423.22
2024. február 26. hétfő Géza
A Gázai övezetből menekülők várják a rafahi határátkelőnél, hogy beléphessenek Egyiptomba 2023. november 1-jén. A gázai övezeti háború október 7-i kitörése óta első alkalommal kelhettek át sebesült palesztinok Egyiptomba, hogy a helyi kórházakban ellátást kaphassanak. A sebesültek kimenekítéséről szóló, katari közvetítéssel létrejött megállapodás értelmében a Gázai övezetben rekedt külföldi állampolgárok is elhagyhatják az izraeli erők által ostromlott palesztin övezetet.
Nyitókép: MTI/EPA/Haitham Imad

Már ki is derült, hogyan folytatódik az evakuációs művelet a rafahi átkelőnél

Egyiptom kedden jelentette be, hogy sebesülteket fogad a Gázai övezetből, majd kiderült, hogy külföldiek és kettős állampolgárok is elhagyhatták a területet. Van egy több mint 500 fős lista, az azon szereplőknek van lehetőségük elmenekülni.

Szerdán a gázai övezeti háború kitörése óta első alkalommal kelhettek át sebesült palesztinok Egyiptomba, hogy a helyi kórházakban ellátást kaphassanak. Három egyiptomi és egy palesztin biztonsági illetékes szerint legkevesebb 320 külföldi, illetve kettős állampolgár is elhagyhatta a palesztin övezetet.

Az egyiptomi al-Kahera televízió beszámolója szerint a sebesülteket szállító mentőautók egy része már elhagyta a rafahi határátkelőt al-Arís felé. (Határvédelmi források szerint az érintetteket biztonsági ellenőrzésnek vetik alá a határ egyiptomi oldalán.) Az egyiptomi Vörös Félhold megerősítette három palesztin páciens - két férfi és egy fiú - megérkezését is a Sínai-félsziget északi részén található városba.

Értesülések szerint összesen mintegy 90 súlyos sebesültet evakuálnak, illetve Raíd Abdel-Nasszer, az egyiptomi Vörös Félhold főtitkára közölte, hogy szerdán 525 külföldi, illetve kettősállampolgár kiutazását hagyták jóvá a rafahi határátkelőn keresztül. Ám szerdán csak mintegy 20 palesztin ápoltat vittek át Egyiptomba, és több mint 300 kettős állampolgár jutott még át a rafahi határátkelőn.

Késő késő délutánra aztán kiderült, hogy

csütörtökön ismét megnyílik az átkelő és ugyanilyen korlátozott rendszerrel fog üzemelni, csak azok mehetnek át rajta, akik szerepelnek a fent említett listán.

A sebesültek kimenekítéséről szóló megállapodás katari közvetítéssel jött létre, miközben Izrael tovább folytatta terrorellenes offenzíváját a Gázai övezet északi részében a radikális iszlamista Hamász ellen. Az egyezség szerint nemcsak sebesült civilek, hanem a három hete ott rekedt külföldi állampolgárok is elhagyhatják az izraeli erők által ostromlott palesztin övezetet.

Külföldi lapok beszámoltak róla, hogy ez a megállapodás független más, még megbeszélések tárgyát képező kérdésekhez. A Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások még folynak, és egy amerikai tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy óvakodnak attól, hogy a két párhuzamos missziót összehasonlítsák egymással. Megerősítette azt is, hogy vannak amerikai állampolgárok is az Egyiptomba átjutottak között.

A hírportál egy magas rangú amerikai tisztségviselőre is hivatkozott, aki azt mondta, hogy a gázai külföldiek szabadon bocsátását célzó tárgyalások során a Hamász azt követelte, hogy néhány saját harcosa kerüljön fel a sérültek listájára és engedjék őket szabadon. Ezt a kérést elutasították – mondta a forrás.

(A nyitóképen: A Gázai övezetből menekülők várják a rafahi határátkelőnél, hogy beléphessenek Egyiptomba 2023. november 1-jén.)

Címlapról ajánljuk
Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Orbán Viktor miniszterelnök beszédével indul a a parlamenti tavasz. Köztársasági elnököt választhat és Svédország NATO-tagságát is megszavazza az Országgyűlés hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Figyelmeztetést adott ki a Ryanair, drágábbak lehetnek a tervezett utak

Figyelmeztetést adott ki a Ryanair, drágábbak lehetnek a tervezett utak

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary bejelentette, hogy a Boeing repülőgépek késedelmes leszállítása miatt idén nyáron magasabb viteldíjakra számíthatnak a nyaralók. O'Leary kijelentette, hogy az eredetileg márciusra várt 57 darab Boeing 737 Max 8200-as késedelmes érkezése miatt a nyári szezonra csak 40-45 gépet tudnak időben leszállítani. A légitársaság a késedelmes repülőgépek okozta kapacitáshiányra hivatkozva akár 10%-os viteldíj-emeléssel is számol – írja a BBC.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×