eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
német tűzoltók firewehr
Nyitókép: Pixabay

A gyanú szerint felgyújtották, meggyalázták a bécsi zsidó temetőt - képek

A hatóságok szerint minden bizonnyal antiszemita indíttatású merényletet követhettek el a bécsi központi temető zsidó része ellen. A temetőrész külső falára ismeretlen tettesek horogkereszteket mázoltak. Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal azonnal vizsgálatot indított. Merényletről beszélt, és határozottan elítélte azt Alexander Van der Bellen államfő és Karl Nehammer kancellár is.

A Bécsi Zsidó Hitközség elnöke épp a hét elején figyelmeztetett az Ausztriában is erősödő antiszemitizmus veszélyére. Az ORF-nek nyilatkozva Oskar Deutsch hangsúlyozta, hogy az országban élő zsidókat egyre jobban aggasztják a Hamászt éltető, palesztinbarát tüntetések, egyre többen félnek.

A bécsi központi temető zsidó része elleni feltételezett merénylet osztrák hírforrások szerint szerdára virradóan történt. A kivezényelt tűzoltók szerint a temetőrészhez tartozó díszcsarnok egy része súlyos károkat szenvedett. Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal, valamint a szövetségi bűnügyi rendőrség azonnali vizsgálatot indított.

Antiszemita merényletre utal, hogy a csarnok külső falán festékszóróval felfestett horogkereszteket találtak.

Alexander Van der Bellen államfő és Karl Nehammer kancellár a nap folyamán már egyaránt merényletet említett, és a leghatározottabban elítélte azt.

Az antiszemitizmusnak nincs helye az osztrák társadalomban

- hangsúlyozták mindketten.

Az államfő utalt arra, hogy az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt az antiszemita incidensek száma az országban.

"Ennek véget kell vetni" - hangsúlyozta Van der Bellen.

Karl Nehammer konzervatív néppárti kancellár szerint az osztrák kormány minden politikai és jogi eszközzel harcolni kíván az antiszemitizmus ellen. Reményét fejezte ki, hogy az illetékes hatóságok a lehető leggyorsabban azonosítják az elkövetőket.

Hasonlóan nyilatkozott a zöld párti koalíciós partner elnöke. Werner Kogler hangsúlyozta, hogy a központi temetőnél történt antiszemita gyújtogatás elfogadhatatlan agresszió az ausztriai zsidó élet biztonsága ellen.

Ugyanígy foglalt állást kivétel nélkül valamennyi ellenzéki párt is.

A Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása után Ausztriában is emelték a terrorkészültségi szintet és megerősítették a zsidó intézmények védelmét.

A központi temető zsidó része ellen elkövetett feltételezett merénylet után a szövetségi rendőrség szóvivője hangsúlyozta, hogy a zsidó közösséggel együttműködve "még inkább az országban élő zsidók vádelméére összpontosítanak".

A Bécsi Zsidó Hitközség elnöke csütörtök délutánra az antiszemitizmus, illetve a gyűlölet minden formája elleni szolidaritási tüntetésre szólított fel Bécs központi terén,a Hofburg-palota előti Heldenplatzon.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×