eur:
389.04
usd:
359.41
bux:
0
2024. február 26. hétfő Géza
Zsidó telepesek felgyújtotta olívaültetvény ég a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő falu, Burin környékén 2023. július 16-án. A palesztin Vörös Félhold szerint három palesztin ember megsebesült az incidensben.
Nyitókép: MTI/EPA/Alaa Badarneh

A ciszjordániai támadások miatt kongatja a vészharangot az EU

Sürgős intézkedésekre van szükség a palesztin lakosságú Ciszjordániában, az ottani zsidó telepesek támadásai miatt ugyanis a helyzet kikerülhet az irányítás alól - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdán.

Közleményében az uniós illetékes hangsúlyozta: a ciszjordániai zsidó telepesek "terrorizmusának fellángolása" nagyon sok polgári áldozathoz vezetett, palesztin közösségek kényszerültek elhagyni otthonaikat.

A telepesek támadásai "kimondhatatlan szenvedést okoznak a helyi közösségeknek" - fogalmazott.

Kijelentette: Izraelnek kötelessége megvédeni a ciszjordániai civileket a "szélsőséges telepesek" által alkalmazott erőszaktól. Kötelessége továbbá felelősségre vonni az elkövetőket, és biztosítania az izraeli hadsereg (IDF) beavatkozását. Ez jogi kötelezettség, teljesíteni kell - húzta alá.

A ciszjordániai zsidó telepesek támadásai tovább fokozzák a Gázai övezet amúgy is tragikus helyzetét, és növelik a konfliktus elmérgesedésének kockázatát, melyet minden áron el kell kerülni - tette hozzá az uniós külügyi szolgálat szóvivője.

Mahmúd Abbász palesztin elnök már hetekkel ezelőtt a ciszjordániai zsidó telepesek támadásainak beszüntetésére szólított fel, mert ezek szerinte nagymértékben felelősek az izraeli-palesztin konfliktus súlyosságáért.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap egy televíziós interjúban szintén azt mondta: "teljességgel elfogadhatatlanok a szélsőséges telepesek erőszakcselekményei ártatlan civilek ellen Ciszjordániában".

(A nyitóképen: Zsidó telepesek felgyújtotta olívaültetvény ég a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő falu, Burin környékén 2023. július 16-án. A palesztin Vörös Félhold szerint három palesztin ember megsebesült az incidensben.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×