eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat palesztin menekülttáborban 2023. október 31-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 8300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Doaa al-Baz

Gáza város kapujában állnak az izraeli egységek - percről percre

Több mint 11 000 terrorista célpontot támadott Izrael éjjel. Az összecsapásokban katonákat is vesztett az izraeli hadsereg. Ismét működnek a kommunikációs csatornák a Gázai övezetben. Több ország visszahívta nagykövetét Izraelből. Átjutott Egyiptomba több száz ember a Gázai övezetből. A háború hírei szerdán.

2023.11.01. 23:51

Az eddig közöltél többen lehettek a Hamász-támadók

Az izraeli hadsereg újabb becslése szerint nem ezerötszáz-kétezer, hanem mintegy háromezer fegyveres iszlamista hatolt be Izraelbe az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetből a kerítés több tucat pontján, valamint a levegőben és a tengerből. Beszámolójuk szerint az övezet menti településeken vívott csatákban körülbelül ezer terroristát öltek meg az izraeli erők, és mintegy kétszázat ejtettek foglyul; a többiek visszatértek a Gázai övezetbe. (MTI)

2023.11.01. 22:28

Gáza város kapujában állnak az izraeli egységek

A Gázai övezet iszlamista terrorszervezetei, a Hamász és az Iszlám Dzsihád elleni háború 26., a szárazföldi hadműveletek 5. napján Icik Kohen tábornok szerdán bejelentette, hogy hadosztályának erői mélyen a Gázai övezetben, Gáza város kapujában vannak. "Az elmúlt öt napban felszámoltunk a Hamász jelentős erőit, megtámadtuk stratégiai létesítményeit" - közölte.

Jichák Hercog államelnök szerda esti beszédében nemzeti egységre szólított fel és ígéretet tett a Gázai övezetbe hurcolt izraeliek kimenekítésére. "Az elraboltak a fontossági sor élén állnak, visszatérésük szerves része a háború megnyerésének. A legjobb elmék a nap minden percében hazahozatalukon dolgoznak" - mondta Hercog.

Korábban Joáv Galant védelmi miniszter is Izrael összes tévécsatornáján közvetített beszédet tartott, melyben bejelentette, hogy heves csaták zajlanak a Gázai övezetben. "A Hamász súlyos csapásokat szenved el" hangoztatta. Elmondta: több mint tízezer bombát dobtak le Gáza városára; több ezer célpontot találtak el, katonai létesítményeket és "terroristák ezreit semmisítették meg a legalacsonyabbtól a legmagasabb szintekig".

A katonai szóvivők jelentése szerint az izraeli hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közösen egy vadászrepülőgép segítségével likvidálta a Hamász páncélosokat elhárító rendszerének a vezetőjét, Muhammad Esszart, akinek az irányításával korábban számos támadást hajtottak végre páncéltörők bevetésével izraeli állampolgárok és katonák ellen. (MTI)

2023.11.01. 20:46

Zsidó diáktársai meggyilkolásával fenyegetett az USA-ban egy egyetemista

Élet és testi épség elleni fenyegetés bűntettel vádolták meg az amerikai Cornell Egyetem egyik, 21 éves diákját szerdán, miután több internetes bejegyzésben zsidó hallgatótársai meggyilkolását helyezte kilátásba.

Patrick Dai, a New York államban működő elitegyetem mérnök hallgatója, akit kedden vettek őrizetbe, gyilkossággal fenyegetett "zsidó nőket, gyerekeket és férfiakat, akik megjelennek az egyetem területén", valamint célpontként jelölte meg az egyetemen tanuló zsidó diákok gyülekezőhelyét, egy kóser étkezőhelyet.

A gyanúsított a fenyegetéseket egyebek között olyan címszavak alatt tette közzé, mint "dicsőséges Hamász", "Sieg Heil" és "megölni zsidókat".

Az egyetemi hallgató szülei amerikai médiumok megkeresésére azt mondták, hogy

fiuk súlyos depresszióval küzd, és letartóztatása előtt az öngyilkosság szélén állt.

Patrick Dait szövetségi hatóságok kezdeményezésére vették őrizetbe kedden, és első bírósági meghallgatását szerdán tartották. A Cornell Egyetemen történt eset nyomozásába bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorellenes egysége, New York állam rendőrsége, valamint a Cornell Egyetem rendőrsége is.

Az Ithaca városban működő felsőoktatási intézmény mintegy 21 ezer hallgatója között több mint háromezer zsidó diák van. (MTI)

2023.11.01. 20:04

Már ki is derült, hogyan folytatódik az evakuációs művelet a rafahi átkelőnél

Egyiptom kedden jelentette be, hogy sebesülteket fogad a Gázai övezetből, majd kiderült, hogy külföldiek és kettős állampolgárok is elhagyhatták a területet. Van egy több mint 500 fős lista, az azon szereplőknek van lehetőségük elmenekülni.

2023.11.01. 19:08

Megszólalt a honvédség a Dél-Libanonban szolgáló magyar katonákról

Rákérdeztek, hogyan érintette az izraeli konfliktus (és az onnan érkező légicsapások) az ENSZ kötelékében szolgáló magyar katonákat.

2023.11.01. 19:02

Antiszemita cselekmények miatt lépett a francia ügyészség

A párizsi ügyészség szerdán bejelentette, hogy eljárást indít egy, a közösségi oldalakon megjelent felvétel miatt, amelyen csoportba verődött utasok antiszemita rigmusokat skandálnak a francia fővárosban a metróban.

2023.11.01. 17:50

A gyanú szerint felgyújtották, meggyalázták a bécsi zsidó temetőt - képek

A hatóságok szerint minden bizonnyal antiszemita indíttatású merényletet követhettek el a bécsi központi temető zsidó része ellen. A temetőrész külső falára ismeretlen tettesek horogkereszteket mázoltak.

2023.11.01. 17:49

Hamász: egyetlen dolog kell a térség stabilitásához

Izrael mészárlásokkal próbálja leplezni hibáit a gázai övezeti háborúban - jelentette ki szerdán Iszmáíl Haníje, a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet vezetője.

2023.11.01. 16:23

Jordánia visszahívja nagykövetét Izraelből

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter azt mondta, ezzel párhuzamos felszólították az izraeli külügyminisztériumot, hogy a zsidó állam ammáni nagykövetét, aki már korábban elhagyta az arab királyságot, ne küldjék vissza. A jordániai diplomáciai tárca vezetője hangsúlyozta, hogy Ammán a lépéssel saját álláspontját akarja alátámasztani a Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktusban.

Kiemelte azt is, hogy a királyság elítéli az ártatlan emberek életét követelő, "tomboló izraeli háborút", amely "példátlan humanitárius katasztrófát idézett elő". Hozzátette, hogy a háború nemcsak az egész régió biztonságát, de a nemzetközi békét is veszélyezteti.

A jordániai nagykövet visszatérését a gázai övezeti háború fejleményeitől tette függővé. Izraelnek haladéktalanul véget kell vetnie a kiváltott humanitárius katasztrófának, valamint minden olyan intézkedésnek, "amely megfosztja a palesztinokat élelemhez, ivóvízhez, illetve gyógyszerekhez való joguktól". Jordánia 1994-ben békeszerződést írt alá Izraellel, és ezzel a második arab ország volt, amely diplomáciai kapcsolatot létesített a zsidó állammal. (MTI)

2023.11.01. 15:16

FBI: ez már a belföldi terrorfenyegetettség új szintje

Az amerikaiak elleni terrortámadás veszélye teljesen másra szintre került a Közel-Keleten kirobban konfliktus miatt - jelentette ki a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója kedden a Kongresszus előtti meghallgatásán.

2023.11.01. 14:45

A ciszjordániai támadások miatt kongatja a vészharangot az EU

Sürgős intézkedésekre van szükség a palesztin lakosságú Ciszjordániában, az ottani zsidó telepesek támadásai miatt ugyanis a helyzet kikerülhet az irányítás alól - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdán.

2023.11.01. 14:14

Valóban bekövetkezett a Gázai övezetben, amit annyian sürgettek - videó

Beteg és sérült, kórházi ápolásra szoruló emberek mellett az első, külföldi útlevéllel rendelkezők is átjutottak a rafahi határátkelő gázai oldaláról az egyiptomira.

2023.11.01. 12:50

Valamivel 12 óra után helyreálltak a telekommunikációs szolgáltatások

Az Al Dzsazíra írta meg, hogy a szerda reggelre leállt internet- és mobiltelefon-szolgáltató Jawwal bejelentette, ismét lehet használni a kommunikációs hálózatokat a Gázai övezetben.

2023.11.01. 11:52

Visszahívott nagykövetek, megszakított diplomáciai kapcsolat

Chile és Kolumbia kedden visszahívta nagyköveteit Izraelből, hogy így tiltakozzon Izrael Gázai övezetben zajló katonai offenzívája ellen, Santiago "a humanitárius jog megsértését", Bogota pedig "a mészárlást" ítélte el.

Néhány órával korábban Bolívia jelentette be, hogy megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel "a Gázai övezetben zajló agresszív és aránytalan izraeli katonai offenzíva elutasításának és elítélésének jeleként".

Az iszlamista Hamász szervezet október 7-ei véres támadása miatt kirobbantott háború már 26. napja tart, a harcokban mind izraeli, mind palesztin oldalon több ezer ember halt meg. (MTI)

2023.11.01. 10:55

Több mint 11 000 terrorista célpontot támadott Izrael éjjel

Újabb kilenc izraeli katona esett el a Gázai övezet északi részén a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet ellen vívott háborúban - jelentette az izraeli hadsereg szerda reggel.

  • Két katona akkor halt meg, amikor harckocsijukat kedd délután felrobbantotta egy, az útra telepített pokolgép,
  • heten pedig egy harci járműben ültek, amelyet eltalált egy páncéltörő rakéta.

A halottakon kívül négy katona súlyosan megsebesült.

A katonai szóvivő szerda reggeli jelentése szerint a hadsereg egyesített erői az éjszaka folyamán több mint 11 000 terrorista célpontot támadtak meg a Gázai övezetben, köztük hadműveleti főhadiszállásokat és a Hamász terrorista-csoportjait.

"Az izraeli hadsereg harcosainak eleste a Hamász terroristái elleni gázai csatákban kemény és fájdalmas csapás. Szívünk és gondolataink családjukkal vannak. A Gázai övezet mélyén folytatott hatalmas harcok jelentős eredményei sajnos súlyos árat követelnek.

Előkészültünk és készen állunk egy hosszú és összetett hadjáratra,

amely bátorságot, elszántságot és kitartást igényel - nyerni fogunk" - írta a X közösségi portálon Joáv Galant izraeli védelmi miniszter haláluk után.

A keddi harcokban az izraeli erők a Hamász számos fegyveresével végeztek, akik az övezet északi részén, a dzsabalíjai menekülttábor egyik többszintes épületében barikádozták el magukat. Az épület iskola, orvosi rendelő és kormányhivatalok közelében fekszik. A szárazföldi egységek útmutatása alapján a vadászgépek légicsapást mértek a terroristákra.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az éjjeli razziákon négy palesztin vesztette életét Ciszjordániában kitört összecsapásokban. Hárman Dzseninben, egy palesztin pedig Tulkaremben halt meg. Az egyik halott a palesztin beszámolók szerint egy, hatvanöt éves civil volt.

A Hamász október 7-ei terrortámadása után kitört háborúban szerdáig 315 izraeli katona esett el. Mellettük több tucat rendőr, és a Sin Bet belbiztonsági szervezet számos tagja is áldozatul esett a harcokban. (MTI)

2023.11.01. 10:13

Megnyílt a rafahi határátkelő, de csak kiválasztottaknak - videó, képek

Hosszú tárgyalások, nagy építkezés előzte meg a döntést az Egyiptom és a Gázai övezet közötti átkelő megnyitásáról. Friss felvételeken a határátkelőre belépő tömegek látszanak, de számos nyitott kérdés van még.

2023.11.01. 09:10

Antony Blinken: Amerika globális vezető szerepe a tét

Ukrajnának több mint ötször annyi pénzt fizetne most az USA, mint Izraelnek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×