eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma
Izraeli harci drón a Gázai övezet északi részén, az izraeli Szderót városból fényképezve 2023. november 1-jén. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások eddig több mint 8300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Hamász: egyetlen dolog kell a térség stabilitásához

Izrael mészárlásokkal próbálja leplezni hibáit a gázai övezeti háborúban - jelentette ki szerdán Iszmáíl Haníje, a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a térségben nem lesz stabilitás, ha a palesztinok nem tudják elérni a függetlenséget.

"Az ellenségnek és azoknak, akik támogatják, azt mondjuk, hogy a hibák elleplezését szolgáló erőfeszítéseik nem fogják megmenteni őket az átütő erejű vereségtől" - hangoztatta Haníje Katarban közzétett friss videoüzenetében.

Kijelentette, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász október 7-i meglepetésszerű támadása Izrael ellen válasz volt Izrael "rasszista politikájára", emellett "meg kellett állítani a mészárlást". A Hamász támadásának hivatalos izraeli adatok szerint több mint 1400 halálos áldozata és háromezer sebesültje volt, mintegy 230 embert pedig elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már csaknem 8800 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig meghaladja a 22 ezret.

A Hamász-vezér a sérelmek között említette

  • a jeruzsálemi al-Aksza mecset és iszlám szentélyek elleni támadásokat,
  • "a keresztény gyarmatosítást",
  • a zsidó telepek építését, valamint
  • "a rombolást, felfordulást és halált szító szélsőséges telepesek elszabadítását".

"Figyelmeztettük őket, hogy mindez nem marad megtorlatlanul, és a helyzet robbanásveszélyes (...). Sajnos, senki sem hallgatott ránk, épp ellenkezőleg" - húzta alá Haníje.

Azzal is fenyegetőzött, hogy a Hamász fogságában lévő túszokat ugyanúgy "halál és pusztulás" fenyegeti, mint az ostromlott Gázai övezetben élő palesztinokat. Sürgette egyúttal, hogy folytatódjanak a palesztinok melletti tüntetések, különösen Nyugaton.

(A nyitóképen: Izraeli harci drón a Gázai övezet északi részén, az izraeli Szderót városból fényképezve 2023. november 1-jén.)

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×