eur:
388.75
usd:
361.82
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely
Izraeli harci drón a Gázai övezet északi részén, az izraeli Szderót városból fényképezve 2023. november 1-jén. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások eddig több mint 8300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Hamász: egyetlen dolog kell a térség stabilitásához

Izrael mészárlásokkal próbálja leplezni hibáit a gázai övezeti háborúban - jelentette ki szerdán Iszmáíl Haníje, a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a térségben nem lesz stabilitás, ha a palesztinok nem tudják elérni a függetlenséget.

"Az ellenségnek és azoknak, akik támogatják, azt mondjuk, hogy a hibák elleplezését szolgáló erőfeszítéseik nem fogják megmenteni őket az átütő erejű vereségtől" - hangoztatta Haníje Katarban közzétett friss videoüzenetében.

Kijelentette, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász október 7-i meglepetésszerű támadása Izrael ellen válasz volt Izrael "rasszista politikájára", emellett "meg kellett állítani a mészárlást". A Hamász támadásának hivatalos izraeli adatok szerint több mint 1400 halálos áldozata és háromezer sebesültje volt, mintegy 230 embert pedig elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már csaknem 8800 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig meghaladja a 22 ezret.

A Hamász-vezér a sérelmek között említette

  • a jeruzsálemi al-Aksza mecset és iszlám szentélyek elleni támadásokat,
  • "a keresztény gyarmatosítást",
  • a zsidó telepek építését, valamint
  • "a rombolást, felfordulást és halált szító szélsőséges telepesek elszabadítását".

"Figyelmeztettük őket, hogy mindez nem marad megtorlatlanul, és a helyzet robbanásveszélyes (...). Sajnos, senki sem hallgatott ránk, épp ellenkezőleg" - húzta alá Haníje.

Azzal is fenyegetőzött, hogy a Hamász fogságában lévő túszokat ugyanúgy "halál és pusztulás" fenyegeti, mint az ostromlott Gázai övezetben élő palesztinokat. Sürgette egyúttal, hogy folytatódjanak a palesztinok melletti tüntetések, különösen Nyugaton.

(A nyitóképen: Izraeli harci drón a Gázai övezet északi részén, az izraeli Szderót városból fényképezve 2023. november 1-jén.)

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×