eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelő 2020. május 28-án. A koronavírus-járvány miatt korábban bevezetett korlátozást feloldották, délutántól mindkét ország polgárai karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a magyar-szlovén határon.
Nyitókép: MTI/Varga György

Szlovénia jócskán meghosszabbítja a határellenőrzést a magyar határon is

Szlovénia két hónapra meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon, miután az eredeti tíznapos időszak hétfőn lejár - közölte Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter a szlovén közszolgálati televízió beszámolója szerint.

A tárcavezető ezt csütörtökön jelentette be, amikor ellátogatott a Magyarországgal közös két nagy közúti határátkelőhelyre, Pincére és Hosszúfaluba (nyitóképünkön).

Szlovénia október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzéseket horvátországi és magyarországi határán, eredetileg tíz napig, amely legfeljebb (a tíz nappal együtt) két hónapig meghosszabbítható.

A ljubljanai kormány a határellenőrzés visszaállításáról szóló döntését többek között az EU közrendjét és belső biztonságát fenyegető veszélyekkel, a közel-keleti és ukrajnai helyzettel, valamint az egyes uniós tagállamokban a közelmúltban elkövetett terrortámadásokkal indokolta.

Poklukar elmondta: november 2-án Triesztben találkozik olasz és horvát hivatali kollégájával, hogy megvitassák a biztonsági kihívásokat és a terrorfenyegetettségre adott válaszokat, valamint a határon és a régióban bevezetett intézkedéseket. Olaszország már jelezte, hogy az ellenőrzéseket a szlovén határon várhatóan egész télen fenntartja.

A miniszter elégedettségét fejezte ki a Magyarországgal közös határon folyó ellenőrzések hatékonyságával.

"Itt, a pincei határátkelőhelyen a szlovén rendőrség jól és hatékonyan dolgozik" - mondta újságíróknak, hozzátéve, hogy csak csütörtökön a rendőrök két embercsempészt fogtak el, akik megpróbáltak megszökni a határellenőrzés elől, de néhány kilométerrel arrébb elfogták őket.

Hozzátette: különösen örül annak, hogy a határellenőrzések miatt a helyi lakosok részéről nem érkezett panasz. "Tehát az általunk hozott intézkedések arányosak, és nem nehezítik meg a helyi lakosság életét a határ két oldalán" - fogalmazott.

Szlovénia 14 ellenőrző pontot hozott létre a horvát és a magyar határon, előbbin 12-őt, utóbbin kettőt. Az uniós állampolgárok minden határátkelőhelyet használhatnak, a harmadik országok állampolgárai viszont kizárólag ezen a 14 ponton léphetik át a határt.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×