eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Former Russian state TV employee Marina Ovsyannikova, who staged an anti-war protest on live state television and was later charged with public activity aimed at discrediting the Russian army amid Ukraine-Russia conflict, attends a court hearing in Moscow, Russia, July 28, 2022. REUTERS/Evgenia Novozhenina
Nyitókép: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Évekig tartó börtönt kapott az orosz állami tévét megtrollkodó újságíró

Nyolc és fél év börtönre ítélték az orosz állami tévé adását még tavaly megzavaró újságírónőt. Marina Ovszjanyikova azonban már nincs az országban.

Az állami 1-es csatorna 45 éves korábbi szerkesztő-producere ellen távollétében hozták meg az ítéletet – írja az Euronews.

A vád szerint az orosz-ukrán származású, Odesszában született producer bűnös az orosz hadseregről szóló motivált „álhírek” terjesztésében, amit politikai gyűlölet táplált.

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk, nem sokkal az ukrajnai agresszió után az újságíró egy háborúellenes plakáttal kuszálta össze az esti híradót, amivel világszerte feltűnést keltett.

Mindez 2022 március 14-én, a Vremja hírműsorban történt, az ukrajnai hadműveletekről szóló beszámoló közben. Marina Ovszjanyikova egy transzparenssel jelent meg kolléganője, a mit sem sejtő Jekatyerina Andrejeva mögött, ezzel a felirattal „Ne legyen háború. Állítsátok meg a háborút, ne higgyetek a propagandának, itt hazudnak nektek. Oroszok a háború ellen!”

Az újságírót ezután egy időre őrizetbe vették, és közigazgatási bírságot szabtak ki rá. A keményebb büntetőeljárás 2022 nyarán indult, amikor a Kremllel szembeni Szofijszkaja rakparton Ovszjanyikova, egy flashmob keretében „Putyin gyilkos, katonái fasiszták. 352 gyerek halt meg. Hány kell még?” feliratú plakáttal jelentkezett.

Akkor a bíróság – megelőző intézkedésként – házi őrizetet rendelt el, de a nő – 11 éves lányával együtt – megszökött és elhagyta Oroszországot. Jelenleg körözik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×