eur:
389.65
usd:
363.71
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Former Russian state TV employee Marina Ovsyannikova, who staged an anti-war protest on live state television and was later charged with public activity aimed at discrediting the Russian army amid Ukraine-Russia conflict, attends a court hearing in Moscow, Russia, July 28, 2022. REUTERS/Evgenia Novozhenina
Nyitókép: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Megszökött Oroszországból, európai védelem alatt áll a híradóban demonstráló újságírónő

Marina Ovszjannyikovát korábban házi őrizetbe vették.

Megszökött moszkvai házi őrizetéből és elhagyta Oroszországot Marina Ovszjannyikova orosz televíziós újságírónő – jelentette be a nő ügyvédje.

Ovszjannyikova, aki az ukrajnai orosz hadművelet elleni televíziós tiltakozó akciója nyomán vált ismertté, jelenleg "egy európai állam védelme alatt áll" – fogalmazott Dmitrij Zahvatov, de részletekbe nem bocsátkozott, mivel úgy vélte, "az problémát okozhat" ügyfelének.

A 44 éves nőt augusztusban két hónapra házi őrizetbe helyezték, miután

az orosz fegyveres erőkkel kapcsolatos "hamis hírek" terjesztésével vádolták meg,

és az erre vonatkozó új jogszabály értelmében a bíróság akár tíz év börtönnel is sújthatja.

Az ügy egy júliusi tiltakozó akcióval kapcsolatos, amikor Ovszjannyikova a Kremllel szemben a folyóparton egy plakátot tartott a magasba, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyilkosnak, az orosz katonákat pedig fasisztának nevezte.

Az újságírónő még márciusban azzal vonta magára a nemzetközi figyelmet, hogy a Pervij Kanal orosz csatornánál az esti híradó élő adásában a műsorvezető háta mögött feltartott egy, a háború megállítását követelő plakátot, amelynek szövege arra is felszólította a nézőket, hogy ne higgyenek a "propagandának" és a "hazugságoknak".

A televíziós incidens után Ovszjannyikovát előállították, de akkor még csak pénzbírsággal sújtották. A tévétől való távozása után külföldre távozott, és a Die Welt című német lapnál kapott állást oroszországi és ukrajnai ügyek tudósítójaként. Júliusban azonban hazatért Moszkvába, hogy küzdjön két kiskorú gyermekéért, akiket a volt férje el akar venni tőle.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×