eur:
380.36
usd:
351.39
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
III. Károly brit király beszédet mond a francia parlamentben Párizsban 2023. szeptember 21-én. A brit uralkodó és felesége háromnapos látogatáson tartózkodik Franciaországban.
Nyitókép: MTI/AP/AFP Pool/Emmanuel Dunand

III. Károly: új antantra van szükség

Egy új "antantot" sürgetett a klímavédelem terén csütörtökön III. Károly brit uralkodó a francia szenátusban elmondott beszédében, valamint Ukrajna támogatását illetően London és Párizs "megrendíthetetlen elszántságáról" biztosította a hallgatóságát.

Brit király először szólalt fel a francia parlament felsőházában, ahol állva ünnepelték őt a képviselők.

A környezetvédelmi elköteleződéséről ismert III. Károly király a francia és angol nyelvet váltó beszédében azt javasolta, hogy Franciaország és az Egyesült Királyság kötelezze el magát egy "fenntarthatósági antant" mellett annak érdekében, hogy hatékonyabban reagálhassanak "a biodiverzitás és az éghajlatvédelem területén a globális vészhelyzetre".

Az uralkodót a két ország által a korabeli nézeteltérések rendezésére 1904-ben aláírt entente cordiale, azaz szívélyes egyetértés szövege inspirálta, amely a későbbi antant és az európai szövetségi rendszer alapját biztosította.

III. Károly a mostani kezdeményezését a "múlt nevében" azzal indokolta, hogy "meg kell tudnunk felelni a körülöttünk lévő világ hatalmas kihívásainak".

A királyi beszédet megelőzően Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke szerdán Londonban a brit klímapolitika több jelentős intézkedését ismertette.

A diplomácia terén III. Károly Nagy-Britannia és Franciaország "megrendíthetetlen elszántságáról" beszélt annak érdekében, hogy Ukrajna "győzedelmeskedjen". A király arra is ígéretet tett, hogy "minden tőle telhetőt megtesz az Egyesült Királyság és Franciaország közötti létfontosságú kapcsolat megerősítésére".

Gérard Larcher, a francia szenátus elnöke hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság sorsa "továbbra is szorosan kapcsolódik az európai kontinenshez".

Szerda este a brit királyt és feleségét, Kamillát, Emmanuel Macron elnök és neje, Brigitte fogadta állami vacsorán a versailles-i kastélyban több száz vendég társaságában. Ez volt a brit király pár háromnapos franciaországi látogatásának legfőbb protokolleseménye, amelyen a két államfő pohárköszöntőjében a történelmi francia-brit barátságot és szövetséget méltatta.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Lebukott az orosz titkosszolgálat, átfogó hibrid műveletekre készültek európai nagyvárosokban

Lebukott az orosz titkosszolgálat, átfogó hibrid műveletekre készültek európai nagyvárosokban

Egy a finn Yle MOT oknyomozó újságírói által megszerzett bizalmas hírszerzési jelentés szerint Oroszország összehangolt titkosszolgálati támadást akart végrehajtani a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának megzavarására. A dokumentum, amelyet egy orosz hírszerzőtiszt készített, olyan stratégiákat vázol fel, amelyek tüntetésnek álcázott destabilizációs hibrid műveletek szervezésére irányulnak. Több európai nagyvárosban is akcióra készültek az oroszok. Az eddigi adatok szerint Moszkva terve az lenne, hogy iszlámellenes demonstrációkkal ugrassza össze az európai államokat Törökországgal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×