eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
III. Károly brit király beszédet mond a francia parlamentben Párizsban 2023. szeptember 21-én. A brit uralkodó és felesége háromnapos látogatáson tartózkodik Franciaországban.
Nyitókép: MTI/AP/AFP Pool/Emmanuel Dunand

III. Károly: új antantra van szükség

Egy új "antantot" sürgetett a klímavédelem terén csütörtökön III. Károly brit uralkodó a francia szenátusban elmondott beszédében, valamint Ukrajna támogatását illetően London és Párizs "megrendíthetetlen elszántságáról" biztosította a hallgatóságát.

Brit király először szólalt fel a francia parlament felsőházában, ahol állva ünnepelték őt a képviselők.

A környezetvédelmi elköteleződéséről ismert III. Károly király a francia és angol nyelvet váltó beszédében azt javasolta, hogy Franciaország és az Egyesült Királyság kötelezze el magát egy "fenntarthatósági antant" mellett annak érdekében, hogy hatékonyabban reagálhassanak "a biodiverzitás és az éghajlatvédelem területén a globális vészhelyzetre".

Az uralkodót a két ország által a korabeli nézeteltérések rendezésére 1904-ben aláírt entente cordiale, azaz szívélyes egyetértés szövege inspirálta, amely a későbbi antant és az európai szövetségi rendszer alapját biztosította.

III. Károly a mostani kezdeményezését a "múlt nevében" azzal indokolta, hogy "meg kell tudnunk felelni a körülöttünk lévő világ hatalmas kihívásainak".

A királyi beszédet megelőzően Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke szerdán Londonban a brit klímapolitika több jelentős intézkedését ismertette.

A diplomácia terén III. Károly Nagy-Britannia és Franciaország "megrendíthetetlen elszántságáról" beszélt annak érdekében, hogy Ukrajna "győzedelmeskedjen". A király arra is ígéretet tett, hogy "minden tőle telhetőt megtesz az Egyesült Királyság és Franciaország közötti létfontosságú kapcsolat megerősítésére".

Gérard Larcher, a francia szenátus elnöke hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság sorsa "továbbra is szorosan kapcsolódik az európai kontinenshez".

Szerda este a brit királyt és feleségét, Kamillát, Emmanuel Macron elnök és neje, Brigitte fogadta állami vacsorán a versailles-i kastélyban több száz vendég társaságában. Ez volt a brit király pár háromnapos franciaországi látogatásának legfőbb protokolleseménye, amelyen a két államfő pohárköszöntőjében a történelmi francia-brit barátságot és szövetséget méltatta.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×