eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Illegális bevándorlók érkeznek egy csónakban a szicíliai Lampedusa tengerpartjára 2020. augusztus 28-án. Salvatore Martello lampedusai polgármester adatai szerint kevesebb mint két nap alatt negyven csónak kötött ki Lampedusán több mint félezer emberrel.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Németország felfüggesztette az Olaszországból érkező menekültek befogadását

Berlin és Róma összefeszült: mindkét fél a dublini megállapodás betartását kéri számon.

Az elmúlt negyvennyolc órában több mint hatezer migráns zsúfolódott össze Lampedusa kikötőjében. Számuk minden valószínűség szerint rohamosan növekedni fog. A dél-olaszországi kisvárosban tarthatatlan a helyzet, a hatóságok azt remélik, hogy más tagországok a dublini megállapodásban vállalt kötelzettségeknek megfelelően átveszik a menekültek egy részét. Németország azonban fefüggesztette ennek teljesítését, és hasonlóan foglalt állást Franciaország is.

Elsőként a Die Welt című napilap számolt be arról, hogy

Németország ideiglenesen felfüggesztette az olaszországi menedékkérők átvételét.

Mindezt hivatalosan a német belügyminisztérium is megerősítette. A ZDF közszolgálati televízió által idézett minisztériumi szóvivő a Meloni-kormány menekültpolitikáját tette felelőssé a történtekért. Berlin felfüggeszti az önkéntes európai szolidaritási mechanizmus keretében vállat kötelezettségének teljesítését, amit a dublini rendelet írt elő – jelentette ki.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a dublini szabályok szerint az átmeneti segítségnyújtás után az az uniós tagország, ahová az Európába érkezett menekültek először léptek be, köteles visszafogadni őket. Olaszország azonban erre nem hajlandó - érvelt a szóvivő.

A Der Spiegel értesülése szerint a német kormány tervezett lépéséről már augusztus végén tájékoztatta az illetékes olasz hatóságokat. A német belügyminisztérium szóvivője nyilatkozatában azt állította, hogy a dublini kötelezettségeknek az uniós tagállamok közül Németország tett leginkább eleget. E mechanizmus előírásainak megfelelően összesen 3500 menekült befogadását ígérte. Eddig különböző tagállamokból 1700 menekültet fogadott be, közülük több mint ezret Olaszosságból.

A szövetségi kormány ebben a tekintetben eleget tett humanitárius kötelezettségeinek – idézte a Der Spiegel a szóvivőt, aki szerint Olaszország ugyanakkor "egy ideje" nem hajlandó visszafogadásukra.

Minden tagállamnak teljesítenie kell vállat kötelezettségeit – jelentette ki a szóvivő.

"Amennyiben az olasz kormány ismét eleget tesz a dublini előírásoknak, újraindulhat az európai szolidaritási mechanizmus"

– hangzott a minisztériumi állásfoglalás.

A berlini kormányzati lépés ugyanakkor német belpolitikai viszályt is okozott. A legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív CDU partnerével, a bajor CSU-val közösen úgy értékelte, hogy az Olaszországba érkezett migránsok önkéntes befogadásának leállítása a német kormány migrációs politikájának kudarca is.

A ZDF idézte az olasz külügyminisztert, Antonio Tajanit, aki arra figyelmeztettetett, hogy a bevándorlás európai probléma. Ezt a problémát valamennyi tagország közreműködésével kell megoldani – fogalmazott a miniszter.

Hasonlóan foglalt állást az Európai Parlament elnöke, Roiberta Metsola is. "A bevándorlás európai probléma" – hangsúlyozta a máltai politikus, aki szerint a megoldás nemzeti alapon semmiképp, csakis európai összefogással lehetséges.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×