eur:
390.99
usd:
366.9
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Bundesregierung/Kugler

Nincs paktum a Németország-paktumról

Olaf Scholz a recesszió ellen új csomagot vitt a német parlament elé, de hiába szólított fel széles körű támogatásra, egyelőre nincs nagy támogatása a Németország-paktumnak.

Bár a szociáldemokrata kancellár jobb szemét sportbalesete miatt takarókötés fedte, Olaf Scholz parlamenti beszédében a demokratikus jobboldali ellenzéket is összefogásra szólította fel Németország modernizációja érdekében. Hangsúlyozta, hogy közös cselekvésre, össznemzeti erőfeszítésekre van szükség. Intenzívebb közös munkát kért a demokratikus ellenzéki pártoktól, a tartományi vezetőktől és az önkormányzatoktól. Egyedül a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pártot hagyta ki az összefogásból, megítélése szerint ugyanis az AfD politikája a jólét lerombolásához vezet.

Sok szó esett az elmúlt hetekben arról, amit hivatalos adatok is bizonyítottak, hogy a német gazdaságot recesszió sújtja. A parlament őszi ülésszakát megnyitva Scholz erre kívánt reagálni egy átfogó modernizációs program vázolásával, amely "Németország-paktum" (Deutschland-Pakt) elnevezéssel kerül be a kancellárok Bundestag-beszédeinek krónikájába.

A paktum magában foglalja a gazdasági növekedés főbb elemeit, a vállalkozások terheinek mérséklését, a bürokrácia csökkentését, a digitalizációt, a lakásépítések előmozdítását, a közlekedési hálózatok fejlesztését, továbbá nem utolsósorban a megújuló energiaforrásokra való átállás felgyorsítását. A kancellár utalt a külföldi szakképzett munkaerő bevándorlásának szükségességére is.

Tekintélyes gazdasági szervezetek és több tartományi vezető üdvözölte a kancellár beszédében foglaltakat. A gazdasági szervezetek vezetői egyetértettek abban, hogy az előrelépés érdekében nemzeti összefogásra van szükség.

A "Németország-paktum" arra utal, hogy a csaknem két éve hatalmon lévő koalíció végre "felébredt álmából"

– fogalmazott a Német Munkaadók Szövetségének elnöke. Rainer Dulger úgy értékelt, hogy a kormány túl hosszú ideig figyelmen kívül hagyta digitalizáció szükségességét, és ugyancsak túl hosszú ideig tartott ki a gazdaságot bénító bürokratikus akadályok mellett. Szerinte most arra van szükség, hogy a vázolt intézkedések mielőbb megvalósuljanak, a javaslatokat tettek kövessék.

Az ellenzéki uniópártok, a CDU/CSU parlamenti frakcióvezetője, egyben a a CDU elnöke az RTL televízióznak nyilatkozva úgy értékelte, hogy "a kancellári hivatal semmi újat nem produkált".

"A magunk részéről magától értetődően készen állunk arra, hogy közreműködjünk észszerű javaslatok megvalósításában" – fogalmazott ugyanakkor Merz. A CDU elnöke szerint a csomag semmi újat nem tartalmaz, csupa olyan javaslatból áll, amelyet az ellenzék, illetve a tartományok már régóta sürgettek. Ezzel kapcsolatban a bürokrácia elleni harcra, a digitalizáció felgyorsítására és a migráció kezelésére utalt.

A pártelnöknél pozitívabban fogalmazott néhány, a CDU által irányított tartomány vezetője. Szászország miniszterelnöke, Michael Kretschmer "állampolgári felelősségnek" nevezte az együttműködést, mégpedig minden előfeltétel nélkül. A legfontosabb témaként a migrációt és az energiaválságot említette.

Hasonlóan foglalt állást az önálló tartománynak számító Berlin CDU-s polgármestere. Kai Wegner utalt arra, hogy "nyitott" a paktumban foglaltakra. Hangoztatta ugyanakkor, hogy megvalósítás érdekében cselekvőképes és határozott kormányra van szükség.

Schleswig-Holstein tartomány konzervatív miniszterelnöke, Daniel Günther reményét fejezte ki, hogy a kancellár javaslatait tettek követik.

Ha nem is közvetlen reagálásnak számított, elemzők szerint mégis ösztönzőként hathat a német szövetségi bank, a Bundesbank elnökének a kancellári beszéddel szinte egyidőben elhangzott nyilatkozata.

Joachim Nagel cáfolta és hamisnak nevezte azt az utóbbi időben több külföldi lapban megjelent értékelést, amely szerint Németország ismét "Európa beteg embere" lenne.

A bankelnök elismerte, hogy a német gazdaságot recesszió sújtja, de úgy vélte, hogy hogy ez csak "átmeneti gyengeség". A szövetségi köztársaság gazdasági modellje intakt, de lendületre és magabiztosabb fellépésre van szükség – hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×