eur:
389.22
usd:
361.93
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Pixabay

Elmarad a fordulat, romlanak a számok Németországban

Tovább romlottak a német gazdaság kilátásai az utóbbi hónapokban, az év második felére várt fellendülés valószínűleg elmarad, a 2024-es növekedés pedig a korábbi becslésekhez képest szerényebb lehet a müncheni ifo gazdaságkutató intézet friss előrejelzése szerint.

A német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézetei közé tartozó ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) megerősítette a 2023-ra adott előző, tavaszi előrejelzését, amely szerint Németország hazai összterméke (GDP) 0,4 százalékkal csökken. Az Európai Unió legnagyobb gazdasága jövőre ugyan ismét növekedési pályára áll, de az előző prognózisban jelzett 1,5 százalék helyett 1,4 százalékkal bővülhet. Egy évvel később, 2025-ben még csekélyebb, 1,2 százalékos növekedés várható.

A jelentésben kiemelték, hogy az utóbbi hónapokban csaknem valamennyi ágazatban gyenge teljesítményt jeleztek a mutatók, a második félévre várt fordulat így minden bizonnyal elmarad. A GDP a harmadik negyedévben 0,2 százalékkal csökkenhet az előző három hónaphoz képest. Növekedés csak az utolsó negyedévben - öt negyedév után - lehet ismét, az október-decemberi időszakban 0,4 százalékkal bővülhet a gazdaság.

Az építőipari vállalatok egyre kevesebb megbízást kapnak, az eddigi munkákkal pedig lassan végeznek, az ágazat teljesítménye így a harmadik negyedévben visszaeshet. A feldolgozóiparban sem jobb a helyzet, mert a főleg exportra termelő német ipar legtöbb piacán továbbra is gyenge a kereslet és csak az év vége felé várható élénkülés. Mindennek hatására várhatóan megáll a foglalkoztatottság bővülése, a munkanélküliségi ráta pedig a tavalyi 5,3 százalékról 5,6 százalékra emelkedik és 2024-ben is ezen a szinten marad.

A német gazdaságnak egyedül a fogyasztás adhat némi lendületet, mert az infláció lassú csökkenése és a béremelések révén növekszik a háztartások vásárlóereje. Az infláció a tavalyi 7,9 százalék után az idén is viszonylag magas, 6 százalékos lehet, de jövőre már 2,9 százalékra, 2025-ben 1,9 százalékra süllyedhet az ifo előrejelzése szerint.

Visszaesésre számít egy másik tekintélyes kutatóintézet, az esseni RWI (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung) is, amelynek ugyancsak csütörtökön kiadott előrejelzése szerint a német GDP az idén 0,6 százalékkal csökken, és jövőre 1,1 százalékkal nő.

Az előző, júniusi prognózisban 2023-ra alacsonyabb, 0,3 százalékos visszaesést, 2024-re magasabb, 2 százalékos növekedést jeleztek. A kilátások azért rosszabbak, mint nyáron, mert a vártnál lassabban enyhül a kibontakozást gátló tényezők hatása - írták, hozzátéve, hogy a beruházások élénküléséhez a vállalatoknak nagyobb kiszámíthatóságra van szükségük, főleg az energiapolitika területén, a háztartások fogyasztásának növekedéséhez pedig a reáljövedelem emelkedése szükséges.

A munkanélküliségi ráta az RWI szerint is 5,6 százalékra emelkedik az idén, az infláció pedig az ifo előrejelzésében szereplő 6 százaléknál magasabb szintet, 6,1 százalékot érhet el éves átlagban. Jövőre 2,5 százalékos, 2025-ben 2,1 százalékos infláció várható az RWI szerint.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×