eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vitalij Melnyikov orosz tudós. Carlos Perez
Nyitókép: Carlos Perez

Újabb rejtélyes halál Oroszországban - a Holdon sem lehet hibázni?

Állítólag gombamérgezésben hunyt el az az orosz tudós, aki a sikertelen Hold expedíció egyik irányítója volt.

A 77 éves Vitalij Melnyikov professzor különös haláláról a The Sun brit internetes portál számolt be a Moszkovszkij Komszomolec című orosz újság tudósítása nyomán. Eszerint az orvosok két hétig küzdöttek a tudós életéért, de nem tudták megmenteni. Úgy tudni, gombamérgezés okozta a vesztét.

Nemcsak a halál oka különös, hanem az időpontja is. A nagy nemzetközi elismerésnek örvendő tudós ugyanis nem sokkal azután evett mérges gombát, hogy kudarcot vallott az oroszok legújabb Hold expedíciója. A Luna-25 elnevezésű űrszondának a tervek szerint távirányítással kellett volna leszállnia, de a megközelítés utolsó szakaszában olyan pörgésbe kezdett, amelyet nem sikerült megállítani, így az űrjármű a Hold felszínébe csapódott.

Pedig Oroszországban mind a közvélemény, mind pedig a tudósok nagy várakozással tekintettek az expedíció elé, hiszen ötven év kihagyás után ez lett volna az első látványos sikere az orosz űrhajózásnak. Mivel az Egyesült Államok már meghirdette az új Hold programját, Kína és India pedig sikerrel tette le az égitest felszínére saját űrhajóit, Oroszországnak is meg kellett volna mutatnia, hogy milyen fejlett technológiával rendelkezik. Erre tökéletesen megfelelt volna a Luna-25.

Ilyen lett volna az oroszok Holdra szállása a Roszkozmosz űripari vállalt videója szerint:

Politikai és propaganda szempontokból sokkal fontosabb volt a Luna-25 küldetése, mint a tudományos haszna. Éppen ezért a fiaskót súlyos tekintélyvesztésként élhette meg a legfelső orosz vezetés. Moszkvában viszont nem szoktak ilyen hibát elnézni. A brit lap emlékeztet rá, hogy az ukrajnai háború kezdete óta már legalább negyven olyan furcsa haláleset történt, amelyek áldozatai így-vagy úgy de kivívták Vlagyimir Putyin haragját. Hiszen jóformán a kudarccal végződő Holdra szállással egyidőben lett gyanús repülőgép-szerencsétlenség áldozata Jevgenyij Prigozsin a Wagner zsoldos csapat vezére is.

De a sikertelen Holdra szállás másik kulcsfigurája, Mihail Marov sem úszta meg a kudarcot. A 90 éves csillagász egészsége egy héttel azután romlott meg drámaian, hogy Melnyikon professzort gombamérgezés áldozata lett.

Mihail Marov orosz csillagász, akinek egészsége hirtelen megromlott, miután kudarcba fulladt a Luna-25 Holdprogram. Forrás X / Carlos Perez
Mihail Marov orosz csillagász, akinek egészsége hirtelen megromlott, miután kudarcba fulladt a Luna-25 Hold expedíció. Forrás X / Carlos Perez

Hirek szerint Marov olyan rossz állapotba került, hogy sürgősen kórházi ápolásra szorult. Ő a Luna-25 űrszonda fellövése előtt arról beszélt: ez lehet az utolsó esély arra, hogy Oroszország visszaszerezze vezető szerepét az űrkutatásban.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×