eur:
389.5
usd:
363.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A német Julian Weber a férfi gerelyhajítás selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 25-én.
Nyitókép: MTI/Derencsényi István

Tragédia a sikerek árnyékában Budapesten – padlóra került egy atlétanemzet

Kilenc napon keresztül a magyar fővárosra figyelt a világ. A ZDF német közszogálati televízió naponta többórás közetítésekkel tudósított az atlétikai világbajnokság eseményeiről. A német lelkesedést azonban minden idők legnagyobb kijózanodása követte – Németország érem nélkül maradt.

Az első, felettébb keserű elemzések egyelőre találgatnak az okokról. A közös nevező azonban vitathatatlan, Németországot nagy távolság választja el a világ atlétikai élvonalától.

A világbajnokság utolsó napján a német sportszeretők utolsó reménysége a korábbi Európa-bajnok gerelyhajító, Julian Weber volt. Bíztak abban, hogy neki köszönhetően Németország legalább egyetlen éremmel térhet haza. Weber gerelye azonban csak a negyedik helyre "repült". Ez egyben azt jelentette, hogy

a német atléták minden idők legrosszabb világbajnoksági eredményével tértek haza.

Az egy évvel ezelőtt az egyesült államokbeli Eugene-ben elért német mérleg sem volt éppen rózsás, de a csapat legalább egy, a női távolugrásban szerzett arannyal, továbbá az egyik női váltóban elért bronzzal "büszkélkedhett".

A mérleg keserűségét még inkább aláhúzza a statisztika. A magyar fővárosban 46 ország sportolói szereztek érmet, de Németország nem volt közöttük.

Az első kijózanító elemzések szerint a német atlétika – élén a szövetséggel – lemaradt az atlétavilág elitjétől. Több forrás idézte az ország legjobb rövidtávfutónőjét, Gina Lückenkempert, aki a korábbi világversenyeken szinte minden alkalommal érmet szerzett. Budapesten azonban idei második legrosszabb eredményével már a középdöntőben búcsúzni kényszerült. Lückenkemper elismerte, hogy a német atléták nem tudták megismételni az elmúlt évek teljesítményeit, és még a legjobb teljesítmények is messze vannak a világ élvonalától, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az eddigi sikereket sem szabad az asztal alá söpörni.

A Sport 1 sportcsatorna idézte a német atlétikai szövetség lesújtó mérlegét, amely egy nappal a budapesti világbajnokság előtt már napvilágot látott: a szövetség elismerte, hogy Németország "lemaradt". Állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy több reformra, több pénzre van szükség. A szövetség szerint a múltba nézés nem hoz változást.

"Most azon kell munkálkodni hogy a jövőben miként lehet megszüntetni a világ atlétikai élvonalától elválasztó távolságot" – hangsúlyozta a sportigazgató. Jörg Bügner elismerte, hogy már egy német rekord sem elegendő az éremhez.

A német Eurosport arról ír, hogy "tragédia" történt Budapesten, és padlót fogott a német atlétika. Tizenegy hónappal a párizsi olimpia előtt a korábbi tízpróbázó világklasszis, Jürgen Hingsen is úgy fogalmazott: "Erre a tragédiára nincsenek szavak." Különösen azok után fájó a vb-kudarc, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon viszont feltűnően sikeres volt a hazai csapat.

A tavalyi egy aranyat és egy bronzot jelentő halvány vb-eredmény után a német szövetség "átfogó elemzést" készített.

Célul tűzte ki, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpiáig Németország "ismét" az öt legjobb atlétikai nemzet közé tartozzon.

A jövő évi párizsi olimpiáról egyelőre nincs szó. Most csak abban reménykedhetnek, hogy addig felépül sérüléséből a távolugró Malaika Mihambo és a gerelyhajító Johannes Vetter.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×