eur:
394.06
usd:
363.61
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Brisbane, 2017. július 23.A Ronald Reagan nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó több mint 3000 matrózzal és 1500 fős repülőszemélyzettel a fedélzetén az ausztráliai Brisbane kikötőjébe érkezik 2017. július 23-án, hogy részt vegyen a Talisman Saber 2017 (Talizmán Kar 2017) fedőnevű hadgyakorlaton. (MTI/EPA/Darren England)
Nyitókép: MTI/EPA/Darren England

Erőfitogtatás Ázsiában

Tengeri hadgyakorlatot tartott kedden a dél-koreai, az amerikai és a japán haditengerészet a dél-koreai Dzsedzsu sziget környékén. A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint a műveleten a felek célpontok követését, hírszerzési adatok megosztását és a válaszok összehangolását gyakorolták egy esetleges phenjani provokáció esetére.

Joe Biden amerikai elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök és Jun Szuk Jol dél-koreai elnök néhány hete állapodtak meg Camp Davidben a biztonsági együttműködés szorosabbá tételéről. Kiemelték: igyekeznek összehangolni az indiai- és csendes-óceáni térséget, illetve a Koreai-félsziget régióját fenyegető kihívásokra adott válaszaikat. Nem sokkal a találkozót követően Jun Szok Jol úgy fogalmazott, hogy a három ország kapcsolataiban új korszakot kezdtek, és amennyire fokozódik a provokáció és a fenyegetés Phenjanból, annyival erősebbé válik a kötelék Szöul, Tokió és Washington között.

A dél-koreai és az amerikai hadsereg a múlt héten már megkezdte közös nyári hadgyakorlatát, amelynek egyik célja éppen az, hogy

segítse felkészültségüket az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetések ellen.

Phenjan többször tiltakozott a szomszédjában zajló hadgyakorlatok ellen, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pedig azt vetette az Egyesült Államok és szövetségesei szemére, hogy a világ legveszélyesebb vizeivé teszik a koreai partszakaszt, és immár az atomháború veszélye is fennáll.

Kim az amerikai-dél-koreai-japán hadgyakorlatra reagálva kedden felszólította a kommunista ország haditengerészetét, maradjon állandó harckészültségben, hozzátéve, hogy a haditengerészet is részt vesz Észak-Korea nukleáris elrettentési stratégiájában, "hogy elvegye az ellenség kedvét a háborútól". Bejelentette, hogy a hadsereget újabb taktikai atomfegyverekkel fogják felszerelni.

A vezető - akinek szavait a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézte - hétfőn, az észak-koreai haditengerészet napja alkalmából, lánya társaságában felkereste a haditengerészet több központját is.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem látni a kiutat az ukrajnai háborúból és ez megbénítja az európai politikát

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés. Orbán Viktor erről Antalyában beszélt ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×