eur:
389.91
usd:
363.81
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Sea-Eye német nem kormányzati szervezet által közreadott képen Európába igyekvő illegális bevándorlók egy csónakban, a Földközi-tengeren 2019. július 8-án. A szervezet közlése szerint 44 migránst vett fedélzetére a Sea-Eye migránsok szállítására specializálódott hajója, az Alan Kurdi. Arra számítanak, hogy az illegális bevándorlókat a máltai haditengerészet egyik hajója viszi majd a partra.
Nyitókép: MTI/EPA/Sea-Eye/Fabian Heinz

Migránsok ezrei fulladnak a Földközi-tengerbe, mégis egyre többen szállnak vízre

A Frontex legfrissebb adatai szerint az év első hét hónapjában 13 százalékkal több illegális határátlépést rögzítettek az Európai Unió külső határain, mint az előző év azonos időszakában. A részletekről Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója szólt az InfoRádióban.

2023 első hét hónapjában több mint 176 ezer illegális határátlépést rögzítettek a külső határoknál az EU-ban, ami arra enged következtetni, hogy a korábbi éveknél is nagyobb erőre kapott a migrációs hullám, már többen próbálkoznak illegálisan, mint akár a Covid előtti csúcsidőszakban.

"A közép-mediterrán útvonalon, az Olaszországhoz és Málta partjaihoz vezető szakaszon egyre többen jelennek meg" - rögzítette a tényt az InfoRádiónak nyilatkozva Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója; csak ezen a csatornán 89 illegális belépést rögzítettek a hatóságok.

Mint rámutatott, az olasz belügy adatai arra engednek következtetni, hogy lassan eléri a 100 ezret az Olaszországba idén illegálisan érkezők száma, azoké, akik dokumentumok, személyi vagy útlevél nélkül jönnek, és vagy menedékkérelmet próbálnak benyújtani, vagy dolgozni szeretnének.

Emellett megemlítette a nyugat-balkáni térséget is.

"Itt csökkenést látunk az érkezési számokban, és erre a Frontex is kitér:

  1. Magyarország megerősítette a déli határszakasz védelmét, úgyhogy emiatt sokkal kevesebben tudnak átjutni.
  2. Szerbia harmonizálta vízumkritériumait az EU-hoz, ami azt jelenti, hogy aki például Tunéziából, Indiából vagy Bangladesből próbál Szerbiába beutazni, már ezeknek a személyeknek is vízumot kell igényelni, a mentesség megszűnt."

A nyugat-balkáni útvonalon egyébként továbbra is a szírek, az afgánok és a törökök próbálkoznak, "itt

a különböző embercsempész-útvonalak már professzionális szinten működnek"

- mondta Tóth Klaudia.

"A közösségi média felületein komplett utazási csomagokat ajánlanak a Közel-Keletről indulóknak, és ott próbálják magukat népszerűsíteni. Másik érdekesség - már újra a közép-mediterrán folyosóval kapcsolatban -, hogy egyre többen indulnak Tunéziából, holott az elmúlt években Líbiából jöttek. Tunéziából jellemzően elefántcsontpartiak, egyiptomiak, guineaiak, a szubszaharai térségből és a Száhel-övezetből érkeznek."

A földközi-tengeri átkelés persze továbbra is veszélyes, de azért ellentmondásos is.

"Érdekes paradoxon, hogy a vízi átkeléseket sokkal nehezebb kontrollálni és megfékezni; míg a szárazföldre lehet védelmi rendszereket létesíteni, a vízi kikötéseket egyre nehezebb megakadályozni. Nyilván

aki Afrikából indul Európa felé, részben a Szaharán is átkel, ami nagyon kockázatos, illetve a Földközi-tenger szintúgy, de jellemzően embercsempészek segítségére támaszkodnak, több ezer eurót kifizetve,

hogy leküzdjék a természeti akadályokat" - ecsetelte Tóth Klaudia.

Nemzetközi migrációs adatok szerint már mintegy kétezren odavesztek azok közül, akik tengeri átkeléssel próbálkoztak - mondta még.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×