eur:
389.76
usd:
363.71
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
A heap of white powder on black floor.
Nyitókép: kickers/Getty Images

Egymást érik a kivégzések Szingapúrban - zéró tolerancia a kábítószer-kereskedőkre

Csütörtökön két héten belül a harmadik elítéltet akasztották fel kábítószer kereskedelemben való részvétel miatt, annak ellenére, hogy jogvédők korábban felszólították a városállamot a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért járó halálbüntetés megszüntetésére.

A Központi Kábítószerügyi Hivatal közölte, hogy a 39 éves Muhammad Saleh Abdul Latifot a szingapúri Changi börtönben, a törvény által biztosított tisztességes eljárást követően végezték ki. A férfit 54 gramm heroin csempészése miatt találták bűnösnek, amely a hivatal közleménye szerint „körülbelül 640 heroinfüggő egy heti adagját biztosítaná”.

Egy szingapúri halálbüntetés-ellenes szervezet (Transformative Justice Collective) szerint a maláj származású Saleh 2016-os letartóztatása előtt sofőrként dolgozott. 2019-ben elítélték, de a fellebbezését tavaly elutasították. A szervezet szerint a férfi a tárgyaláson elmondta, hogy azt hitte, csempészett cigarettát hozott át a határon egy barátjának, akinek tartozott és mivel megbízott benne nem ellenőrizte a táska tartalmát. A legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy a kapcsolatuk nem volt elég szoros ahhoz, hogy a barátja iránt tanúsított bizalom megalapozott legyen, ezért halálra ítélték.

A szingapúri törvények szerint kannabisz kereskedelméért 500 grammnyi mennyiség eladása felett halálbüntetés is kiszabható. A heroin esetében 15 gramm felett szabható ki halálbüntetés.

Saleh volt az ötödik ember, akit idén kivégeztek,

és a 16., akit kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt végeztek ki azóta, hogy a városállam 2022 márciusában – a koronavírus-járvány miatt tartott kétéves kihagyást követően – újraindította az akasztásokat.

Az ENSZ, emberi jogi csoportok és nemzetközi aktivisták már többször tiltakoztak a kivégzések ellen, és a halálbüntetés eltörlését sürgették. Szerintük egyre több érv szól amellett, hogy ennek a büntetésnek nincs elegendő elrettentő ereje. A szingapúri hatóságok azonban kitartanak amellett, hogy a halálbüntetés szükséges ahhoz, hogy megállítsák a kábítószer kereskedelmét és fogyasztását.

A térségben Szingapúr mellett Malajziában, Indonéziában, Thaiföldön, Vietnamban és Mianmarban, valamint Laoszban és Bruneiben is van halálbüntetés, de évtizedek óta nem érkezett hír kivégzésről.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×