eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: 4iG

Nagyot lépett előre Montengróban a 4iG csoport

Partnerségre lépett a montenegrói kormánnyal - közös egyetértésben megszüntették örökölt peres eljárásaikat és szándéknyilatkozatban erősítették meg jövőbeni stratégiai együttműködésüket.

A 4iG stratégiai befektetőként 2021-ben, a Telenor Montenegro felvásárlásával lépett be a Nyugat-Balkán telekommunikációs piacára. A később ONE Montenegro-ra újramárkázott mobilszolgáltató piacvezető, technológiai fejlődése pedig iránymutató az országban - íra közleményében a magyar tulajdonú cégcsoport.

A 4iG Nyrt. és Montenegró kormánya megállapodott abban, hogy a felek azonnali hatállyal lezárják a ONE Crna Gora mobilszolgáltató felvásárlásával örökölt peres és vitás ügyeiket. A megegyezést követően Dritan Abazović, Montenegró miniszterelnöke, valamint Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke szándéknyilatkozatot írt alá a nyugat-balkáni ország digitális átállásának felgyorsítása céljából.

Mint fogalmaztak, az ICT-ágazat (Information and Communication Technology, infokommunikáció) Montenegró társadalmi és gazdasági fejlődésének legfontosabb hajtóereje. A digitalizáció jelentős hatással bír a fenntartható gazdasági fejlődésre, amelyben a montenegrói kormány stratégiai partnere a 4iG csoport lehet a jövőben.

Az együttműködés a felek szándéka szerint kiterjedhet az 5G hálózat és az infrastruktúra-fejlesztésére, illetve innovatív megoldások bevezetésére. A 4iG elkötelezett amellett, hogy élvonalbeli tudást és támogatást nyújtson Montenegró és a nyugat-balkáni régió egésze számára.

„Az aláírt szándéknyilatkozat amellett, hogy mindkét fél számára előnyös, Montenegró érdekét szolgálja. A partnerségünk a lakossági szolgáltatások minőségét is jelentősen javíthatja, az Európai Unióban tapasztalható színvonalra. A 4iG a régióban és az országunkban végzett tevékenysége a korszerű technológiák bevezetését, a kiberbiztonság magasabb szintre emelését és a közigazgatás digitalizációjának felgyorsítását is ígéri” – mondta Dritan Abazović, Montenegró miniszterelnöke.

A miniszterelnök kifejezte meggyőződését, hogy a megállapodás csupán egy nyitó lépés és Montenegró további megállapodásokat tud kötni a 4iG-hoz hasonló nagyvállalatokkal.

A montenegrói kormány és a 4iG Nyrt. megállapodása megteremtheti az alapját egy magas szintű szakmai és technológiai együttműködésnek, amely Montenegró digitális átállását, illetve annak felgyorsítását támogatja.

„A most aláírt szándéknyilatkozat egy hosszú távú együttműködés első lépése, amely aktív szerepet biztosíthat Montenegró digitális fejlődésében és az ennek köszönhető gazdasági és társadalmi versenyképesség növekedésében” – mondta Jászai Gellért, a 4iG csoport elnöke az aláírási ceremóniát követően. „Az ICT-szektorban megszerzett kompetenciáink és tapasztalatunk segíthetnek abban, hogy többszintű lehetőséget biztosítsunk a montenegrói digitalizáció felgyorsítására a közszolgáltatások informatikai megoldásaitól kezdve a lakossági és üzleti távközlési szolgáltatásokig”.

A közlemény szerint az együttműködés kiterjedhet az infrastruktúra fejlesztésére és az innovatív megoldások széles körű terjesztésére is. A 4iG csoport nagy szerepet vállal az 5G hálózat bővítésében, a fenntartható lakhatás felé vezető okos város projektekben, valamint javítja az infokommunikációs infrastruktúra hatékonyságát Montenegróban.

Céljainak megvalósítása érdekében a 4iG Nyrt. és a montenegrói kormány közös munkacsoportot kíván létrehozni, amely rendszeresen értékeli majd az együttműködés eredményeit, és konkrét tevékenységeket határoz meg és hajt végre. A 4iG a jövőben új fejlesztési programokat is javasolhat, amelyek megfelelnek a digitális átalakulás egyre növekvő követelményeinek. A „Montenegró digitális átalakulási stratégiája 2022-2026” keretében megfogalmazott célok elérése érdekében az együttműködés a gazdasági, távközlési és digitalizációs ágazatokon átívelő megoldásokat valósíthat meg.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×