eur:
390.03
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
20 June 2023, Bavaria, FĂźrth: Henry Kissinger, former U.S. Secretary of State, sits on stage at the celebration of his 100th birthday. FĂźrth, the birthplace of ex-US Secretary of State Kissinger, is holding a celebration to mark the 100th birthday of its honorary citizen. Photo: Daniel Vogl/dpa (Photo by Daniel Vogl/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: picture alliance/Getty Images

Magyarics Tamás: Henry Kissinger megbízás nélkül tárgyalt Pekingben

A jelek szerint Kissingernek az amerikai–kínai közeledést szorgalmazó kezdeményezései iránt hivatalosan egyelőre csak a pekingi fél mutat érdeklődést – mondta a külpolitikai szakértő.

Nem valószínű, hogy bárkinek is a megbízásából, hivatalosan tárgyalt volna az amerikai–kínai kapcsolatokról Pekingben Henry Kissinger a kínai védelmi miniszterrel – mondta el Magyarics Tamás, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára az InfoRádióban.

A külpolitikai szakértő szerint nem véletlen, hogy Nixon és Ford elnök Nobel-békedíjas külügyminisztere sem a Biden-, sem pedig a Trump-kormányzattól nem kapott semmilyen megbízatást. A Biden-adminisztráció és Kissinger teljesen más szemlélettel közelít a nemzetközi kapcsolatokhoz. Kissinger még a klasszikus európai diplomáciai hagyományokon nőtt föl, és az úgynevezett erőegyensúly, illetve realista külpolitika híve, míg a Biden-kormányzat liberális megközelítést alkalmaz a nemzetközi kapcsolatokban.

"Ugyanakkor hozzá kell tenni azt, ha Kissinger megszólal, annak még mindig súlya van"

– tette hozzá Magyarics Tamás, és azt is kiemelte, hogy érdekes módon Kissingernek jelen pillanatban nagyobb a respektje Kínában, mint az Egyesült Államokban.

Ez egyértelműen azzal függ össze, hogy az Egyesült Államok és Kína viszonya köztudottan nem Kissinger szája íze szerint alakult az utóbbi években. A volt külügyminiszter úgy gondolja, hogy Kínának és az Egyesült Államoknak nem konfrontatívan kellene egymáshoz viszonyulnia, hanem egy olyan modus vivendit kellene találni, amely mind a két országnak a javára válik és ennek megfelelően a világnak is a javára válik. Kissinger többek között azzal sem ért egyet, hogy az amerikaiak Kínát egyfajta hidegháború 2.0-val megpróbálják elszigetelni, körbekeríteni, úgymond megfékezni az ázsiai országot – mondta az egyetemi tanár.

A külpolitikai szakértő szerint az eddigi információk alapján összességében nem várható, hogy Kissinger titokban megszervezett és megtartott pekingi látogatása érdemben képes lenne befolyásolni a kínai–amerikai kapcsolatokat. A helyzet mostanra ugyanis teljesen megfordult ahhoz képest, mint amit Kissinger még a 70-es években kialakított Kína globális pozicionálására. Akkor az amerikai külpolitika célja az volt, hogy Washington közelebb legyen Pekinghez és Moszkvához, mint Peking és Moszkva egymáshoz. Ezzel szemben a mostani amerikai külpolitika kifejezetten csak egyre közelebb tolja egymáshoz Pekinget és Moszkvát – mondta Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×