eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
20 June 2023, Bavaria, FĂźrth: Henry Kissinger, former U.S. Secretary of State, sits on stage at the celebration of his 100th birthday. FĂźrth, the birthplace of ex-US Secretary of State Kissinger, is holding a celebration to mark the 100th birthday of its honorary citizen. Photo: Daniel Vogl/dpa (Photo by Daniel Vogl/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: picture alliance/Getty Images

Magyarics Tamás: Henry Kissinger megbízás nélkül tárgyalt Pekingben

A jelek szerint Kissingernek az amerikai–kínai közeledést szorgalmazó kezdeményezései iránt hivatalosan egyelőre csak a pekingi fél mutat érdeklődést – mondta a külpolitikai szakértő.

Nem valószínű, hogy bárkinek is a megbízásából, hivatalosan tárgyalt volna az amerikai–kínai kapcsolatokról Pekingben Henry Kissinger a kínai védelmi miniszterrel – mondta el Magyarics Tamás, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára az InfoRádióban.

A külpolitikai szakértő szerint nem véletlen, hogy Nixon és Ford elnök Nobel-békedíjas külügyminisztere sem a Biden-, sem pedig a Trump-kormányzattól nem kapott semmilyen megbízatást. A Biden-adminisztráció és Kissinger teljesen más szemlélettel közelít a nemzetközi kapcsolatokhoz. Kissinger még a klasszikus európai diplomáciai hagyományokon nőtt föl, és az úgynevezett erőegyensúly, illetve realista külpolitika híve, míg a Biden-kormányzat liberális megközelítést alkalmaz a nemzetközi kapcsolatokban.

"Ugyanakkor hozzá kell tenni azt, ha Kissinger megszólal, annak még mindig súlya van"

– tette hozzá Magyarics Tamás, és azt is kiemelte, hogy érdekes módon Kissingernek jelen pillanatban nagyobb a respektje Kínában, mint az Egyesült Államokban.

Ez egyértelműen azzal függ össze, hogy az Egyesült Államok és Kína viszonya köztudottan nem Kissinger szája íze szerint alakult az utóbbi években. A volt külügyminiszter úgy gondolja, hogy Kínának és az Egyesült Államoknak nem konfrontatívan kellene egymáshoz viszonyulnia, hanem egy olyan modus vivendit kellene találni, amely mind a két országnak a javára válik és ennek megfelelően a világnak is a javára válik. Kissinger többek között azzal sem ért egyet, hogy az amerikaiak Kínát egyfajta hidegháború 2.0-val megpróbálják elszigetelni, körbekeríteni, úgymond megfékezni az ázsiai országot – mondta az egyetemi tanár.

A külpolitikai szakértő szerint az eddigi információk alapján összességében nem várható, hogy Kissinger titokban megszervezett és megtartott pekingi látogatása érdemben képes lenne befolyásolni a kínai–amerikai kapcsolatokat. A helyzet mostanra ugyanis teljesen megfordult ahhoz képest, mint amit Kissinger még a 70-es években kialakított Kína globális pozicionálására. Akkor az amerikai külpolitika célja az volt, hogy Washington közelebb legyen Pekinghez és Moszkvához, mint Peking és Moszkva egymáshoz. Ezzel szemben a mostani amerikai külpolitika kifejezetten csak egyre közelebb tolja egymáshoz Pekinget és Moszkvát – mondta Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszana a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×