eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke rakétakísérletet néz meg egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Újabb rakéta kísérletet hajtott végre Észak-Korea

Szöuli jelentések szerint az északiak egy nagy hatótávolságú rakétát bocsátottak fel.

A dél-koreai nagy-vezérkar azt közölte, hogy a rakéta 1000 kilométert tett meg, mielőtt a Japán-tengerbe zuhant volna. A szöuli bejelentést a japán hadsereg is megerősítette.

Tokió részéről azt közölték, a rakéta mintegy 74 percen át tartózkodott a levegőben, több mint 6000 kilométeres magasságban. Kisida Fumio japán miniszterelnök figyelmeztetett: Phenjan idén "növekvő mennyiségben" bocsát fel rakétákat.

Mindeközben a Hawaii szigetén lévő Camp Smithnél találkozott egymással több magas rangú amerikai, japán és dél-koreai katonatiszt, a rakétakilövésről a felek az egyeztetések végén kaptak hírt.

A héten várhatóan Japánba és Dél-Koreába utazik Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Ez idén Phenjan 12. rakétafellövése.

A Jun Szok Jol dél-koreai elnök irodája által kiadott közleményben leszögezik: Phenjan "súlyos árat" fizet a rakétafellövésért.

Alig egy nappal korábban Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga, Kim Jo Dzsong azt állította, hogy amerikai gépek sértették meg az észak-koreai légteret és azt vetette Washington szemére, hogy ő felelős a térségben lévő feszültség eszkalációjáért.

ENSZ-határozatok tiltják Észak-Korea számára a ballisztikus rakéták fejlesztését, melyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×