eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Frank-Walter Steinmeier német elnök beszél az Ukrajna elleni háború megindításának első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a berlini államfői rezidencián, a Bellevue-palotában 2023. február 24-én.
Nyitókép: Filip Singer

Macron nem ment Németországba, Steinmeier Európa jövőjéről beszélt

Ezért minél erősebbé kell tenni, és nem szabad hagyni, hogy szétrombolják a múltba forduló erők - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő, volt szociáldemokrata frakcióvezető és korábbi külügyminiszter kedden Drezdában.

A szövetségi elnök a Fete de l'Europe (Európa ünnepe) című német-francia ifjúsági fesztiválon elmondott köszöntőjében arra bíztatta a Szászország tartományi főváros történelmi negyedének főterén (Neumarkt) összegyűlt több ezer fiatalt, hogy kíváncsisággal és a világ iránti nyitottsággal közelítsék meg az Európa körüli kérdéseket.

Mint mondta, egyesek kételkednek abban, hogy a földrész meg tud birkózni a kor nagy kihívásaival, és való igaz, hogy az utóbbi hetek és hónapok eseményei azt mutatják, hogy Európa átalakulóban van, "a változás korát" éli, ami próbára teszi egységét és az egység melletti elkötelezettséget.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy Európa nem a félelmek és a kétségek, hanem a bátorság és a jövőbe vetett bizalom szülötte, annak köszönhető, hogy a második világháború után az emberek "hittek egy jobb világban, Európa jobb jövőjében", és nemzedékek dolgoztak azért, hogy "a szabadság, a demokrácia és a béke közös kontinense" legyen - fogalmazott.

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy az évtizedes munkával felépített Európa magától értetődő, természeti adottság,

"Európa csak akkor él, ha az emberek akarják ezt az Európát és kiállnak érte"

- emelte ki Frank-Walter Steinmeier. Hozzátette: nem szabad megengedni, hogy tönkretegyék Európát, akik "csak a múltban keresik a válaszokat a jövő kérdéseire", és az együttműködés helyett egymás ellen akarják fordítani az embereket.

A 21. század nagy gondjait, köztük a klímaváltozást csak közösen lehet megoldani, és ehhez "erős Európa" kell, ezért mindenkinek az a feladata, hogy minél inkább megerősítse az európai együttélés második világháború óta kialakult formáját - fejtette ki a német államfő, aláhúzva, hogy "Európa a jövőnk", más jövő pedig nem létezik.

Frank-Walter Steinmeier elmondta, hogy a fesztivált az eredeti tervek szerint Emmanuel Macronnal nyitották volna meg a francia elnök többnapos németországi állami látogatásának keretében. A látogatás előkészítésén csaknem egy évig dolgoztak, és

Drezdát a francia államfő kívánságára keresték volna fel együtt.

Emmanuel Macron vágya kezdettől fogva az volt, hogy első francia elnökként felkeresse Németország keleti részét, a volt NDK területét, és közvetlen tapasztalatokat gyűjtsön az újraegyesítés óta elért eredményekről - fejtette ki a német államfő, hozzátéve, hogy Drezda "ma az Európai Unió szívében fekszik", a Neumarkton álló nagy templom, a világháborús romokból 2005-re újjáépített Frauenkirche pedig "Európa békéjének és egységének jelképe".

Emmanuel Macron németországi útjának lemondásával kapcsolatban kiemelte: "mint minden francia, mi is azt kívánjuk Franciaországnak, hogy álljon helyre a társadalmi béke és gyógyuljanak be az utóbbi napok konfliktusaiban keletkezett sebek".

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×