eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Parliament building in Bratislava, Slovak republic.
Nyitókép: Vrabelpeter1/Getty Images

Az eurózónában van egy inflációs "fekete bárány"

Jelenleg Szlovákiában a legmagasabb az infláció az euróövezetben. A Magyarország északi szomszédjánál mért infláció júniusban 11,3 százalékos volt, ami egy százalékos csökkenést jelent a májusi 12,3 százalékhoz képest.

Északi szomszédunk az egyetlen ország az euróval fizető 20 állam közül, ahol kétszámjegyű az infláció. A szlovák pénzügyminisztérium legújabb makrogazdasági előrejelzése szerint azonban már túljutottak az inflációs csúcson, az árak növekedési üteme így fokozatosan egy számjegyűre csökkenhet.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat múlt pénteken közölte, hogy a májusi 6,1 százalékról a múlt hónapban 5,5 százalékra csökkent az éves inflációs ráta az euróövezetben. A júniusi inflációs adat így 2022 januárja óta a legalacsonyabb az eurózónában. Az eurót használó tagállamok közül a Szlovákiában mért infláció azonban az átlag kétszeretésénél is több, 11,3 százalékos volt júniusban. Ez a májusi 12,3 százalékhoz képest egy százalékos csökkenést jelent. Júniusban az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek éves inflációs rátája volt a legmagasabb, de drágultak a nem energetikai ipari termékek is.

A szlovák pénzügyminisztérium múlt csütörtökön ismertette legújabb makrogazdasági előrejelzését. Horváth Mihály pénzügyminiszter közölte, a szlovákiai infláció már elérte a csúcsát, és azt várják, hogy a közeljövőben egyszámjegyű lesz.

A szakértői kormány magyar származású tárcavezetője úgy tájékoztatott, hogy a szlovák GDP növekedése a tavalyi 1,7 százalékról idén 1,2 százalékra zsugorodik, a háztartások fogyasztása ugyanis az év elején lelassult, és idén 0,5 százalékkal csökkenhet.

A pénzügyminisztérium frissen közzétett előrejelzése szerint az éves infláció idén átlagosan 10,6 százalék lesz. A tárca mellett működő Pénzpolitikai Intézet elemzőinek számításai szerint a mezőgazdasági nyersanyagárak már csökkennek, illetve stabilizálódtak, ami az élelmiszerárak növekedési ütemét is visszafogja, ráadásul csökkennek az üzemanyagárak is. „A szlovákiai infláció így az év második felében egy számjegyű lesz, és az év végére megközelíti a 6 százalékot” – hívta fel rá a figyelmet Juraj Valachy, a Pénzpolitikai Intézet igazgatója. Az előrejelzések szerint az infláció jövőre 4,8 százalékra lassul Szlovákiában, középtávon pedig visszatér 2 százalék közelébe.

A szlovák bérek már 2022 eleje óta nem képesek követni az infláció értékét, a reálbérek azóta folyamatosan csökkennek. 2022 első negyedévében a reálbérek éves szinten 4,9 százalékkal csökkentek még annak ellenére is, hogy a nominális bérek éves szinten 9,5 százalékkal növekedtek. Ez azt jelenti, hogy az átlagos szlovák háztartás kevesebbet engedhet meg magának, mint egy évvel ezelőtt, ami már a fogyasztás csökkenésében is megjelent.

A kiugróan magas infláció miatt idén a szlovák lakosság több mint 30 százaléka biztosan nem megy nyaralni, és sokan még mérlegelik a lehetőségeiket. A többség úgy számol, hogy 1200 euróból megoldja a nyaralást, de sokan ennél jóval kevesebből, a lakosság negyede mindössze 401 és 800 euró közti összegből. A megkérdezettek ötöde ennél még szerényebb pihenést tervez, 400 eurónál olcsóbbat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×