eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
OTRK Hrim-2 ukrán harcászati-hadműveleti rakéta rendszer. Forrás: Wikipédia Commons
Nyitókép: Forrás: Wikipédia Commons

Egy rakétarendszer miatt rúghatták ki az ukrán állami hadiipari konszern vezetőjét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leváltotta az Ukroboronprom előző vezérigazgatóját, Jurij Huszjevet, aki nagyjából két és fél évet töltött a vállalat élén.

Az intézkedést szerdán jelentette be szerdán Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős miniszter, aki egyúttal közölte, hogy a 31 éves Herman Szmetanyin lett az Ukroboronprom ukrán állami hadiipari konszern új vezetője.

"Az új vezérigazgatónak három fő feladata van: a fegyver- és lőszergyártási kapacitás növelése, a hatékony korrupcióellenes infrastruktúra kiépítése és az Ukroboronprom valódi reformja" - fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta: az Ukroboronpromot a háború sújtotta ukrán gazdaság megújítása "mozdonyának" szánják.

Szmetanyin kilenc éve dolgozik a hadiiparban. Korábban a harkivi harckocsigyártó üzemet vezette.

Sajtóértesülések szerint az eddigi vezetőt azért menesztették, mert nem készült el időben Ukrajna nagy hatótávolságú, Szapszan/Hrim-2 rakétarendszere - írta a karpathir.com. Guszev, aki 2,5 évig irányította a konszernt, 2023 májusára ígérte a rakétarendszer tömeggyártását Zelenszkijnek.

Az Ukroboronprom fogja össze Ukrajna összes állami tulajdonú hadiipari vállalatát. Huszjev korábban azt a feladatot kapta Zelenszkijtől az Ukrajinszka Pravda internetes portál beszámolója szerint, hogy növelje a Szapszan (Vándorsólyom) rövid hatótávolságú rakétarendszer gyártását. Az exportra Hrim-2 néven forgalmazott rakétarendszer hatótávolsága eléri az 500 kilométert.

Frissítés: Később Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy Ukrajna, amelyet Oroszország 16 hónapja tart támadás alatt, a jövőben maga akarja gyártani valamennyi fegyverét és katonai felszerelését. "Katonáinknak így mindig lesz fegyverük" - mondta az államfő szerdán a parlamentben az ukrán alkotmány napja alkalmából felszólalva.

Ukrajnának elegendő fegyvergyára van ahhoz, hogy megfelelően hatékony fegyverrendszereket állítson elő a hadsereg, a flotta, a légierők és kibererők szükségleteinek ellátására. Haditengerészeti célú, pilóta nélküli repülőgépek gyártását Kijev már meg is kezdte - jelentette be, hozzátéve: "már sikerrel használjuk őket". Az ukrán dróngyártás "a legjelentősebb lesz Európában".

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×