eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vlagyimir Putyin orosz elnök a 26. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén 2023. június 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/RIA Novosztyi/Pavel Bednyakov

Ilyen most Moszkva és Kijev kompromisszumkészsége – Tálas Péter a béke lehetőségéről

Hétvégén Kijevben, majd Moszkvában tárgyaltak az orosz–ukrán háborúban közvetíteni kívánó afrikai vezetők. Az orosz elnök azonban visszautasította a konfliktus rendezésére irányuló tervük kulcsfontosságú elemeit. Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója szerint Vlagyimir Putyinnak egyelőre nem is érdeke a béke.

Az afrikai vezetők egy csoportja múlt csütörtökön Lengyelországban, pénteken Ukrajnában, szombaton pedig Oroszországban folytatott megbeszélését a békéről. Tálas Péter szerint a sorrend meghatározó lehetett abban, hogy Moszkvában végül az orosz elnök megszakította a bevezetőjüket, ismertetve a konfliktusra vonatkozó orosz narratívát.

A szakértők véleménye megoszlik arról, hogy az afrikai vezetők milyen sikerrel tudnak fellépni: vannak, akik egyetértenek a misszióval, tekintettel arra, hogy a fekete kontinenst is nagyban érinti a válság. Számos afrikai ország nagyban függ a gabona, műtrágya és olajos magvak behozatalában Oroszországtól, valamint Ukrajnától. "Momentán számottevő élelmiszerhiánnyal és magas árakkal kénytelenek szembenézni, ezért a békében érdekeltek" – magyarázta a szakértő. Emellett, különösen a dél-afrikai elemzők azon a véleményen vannak, hogy jobb megpróbálni és elbukni, mint elmulasztani egy lehetőséget, mert ezzel Afrikát is felteszik a világpolitikai események porondjára. Megint más vélemények szerint csak egy szimbolikus lépésről van szó, ami valójában felesleges, mert naivitás azt hinni, hogy hat afrikai vezető Ukrajnában és Oroszországban bármit el tud érni.

Tálas Péter szerint Vlagyimir Putyin – akin a háború befejezése végső soron áll – nem igazán volt elragadtatva a delegáció mondanivalójától, így

nagyjából el is dőlt annak a kérdése, hogy mekkora súlyuk is volt az afrikai vezetőknek a békéltetési folyamatban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója szerint az orosz elnök kompromisszumkészsége a béke kapcsán abban merül ki, hogy ha az elfoglalt területeket megtarthatja és megszüntetik az Oroszország ellen hozott szankciókat, hajlandó befejezni a támadást Ukrajna ellen.

Tálas Péter szerint a békemegállapodás azért sem érdeke Putyinnak, mert a háború elhúzódása miatt, akár jóval alacsonyabb intenzitás mellett is, nem kell otthon válaszokkal szolgálnia arra, hogy mennyibe került, milyen áldozatokkal és eredményekkel járt a „különleges katonai művelet”. Sőt, az orosz elnök utóbbi időkben tett nyilatkozataiból az olvasható ki, hogy még mindig arra vár, az ukránok nyugati támogatásának lendülete alábbhagy, és akkor jön el majd Oroszország ideje.

A szakértő meglátása szerint a másik oldalon Kijevből szintén hiányzik egyelőre a kompromisszumhajlam, mert nagyon erős az ukrán társadalomban az a hit, hogy képesek legyőzni Oroszországot, visszaszervezve a február 24. után elfoglalt területeket, de akár a Krímet is. A „történet harmadik szereplőjét” illetően elmondta: Ukrajna nyugati támogatói hangoztatják ugyan, hogy előbb-utóbb beszélni kell a háború felfüggesztéséről, befejezéséről, mégis rendkívül sok energiát, pénzt és politikai tőkét forgatnak bele Ukrajna támogatásába. Éppen ezért nem valószínű, hogy a számukra elfogadható lenne egy olyan kompromisszum, amit Oroszország a Nyugat legyőzésének állíthatna be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×