eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Marcel Ciolacu kijelölt román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke beszél a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2023. június 15-én. A PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 2021-es megállapodása alapján a PNL átadta a miniszterelnöki tisztséget a PSD-nek, ezzel új, kétpárti kormány alakul, amelyből kimarad az eddig a nagykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az RMDSZ.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Eltávolították az RMDSZ összes államtitkárát és tisztségviselőjét is

Felmentette tisztségükből Marcel Ciolacu román kormányfő hétfőn este a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államtitkárait és más kormányzati hivatalok RMDSZ-es tisztségviselőit.

Az új, kétpárti - Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) - alkotta román kormány fejeként Marcel Ciolacu a hivatalos közlönyben hétfőn este megjelent rendeletében egyszerre tíz RMDSZ-es államtitkártól vált meg, akik az RMDSZ minisztereinek a távozásakor mondtak fel tisztségükből. Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, Cseke Attila fejlesztési, Novák Károly Eduárd sportért felelős és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter már múlt héten átadta helyét utódjának.

Most hivatalosan távozik bukaresti hivatalából

  • Vass Levente egészségügyi és Matuz Zsolt fejlesztési államtitkár,
  • Hegedüs Csilla, az európai projektek minisztériumának államtitkára,
  • Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági,
  • Szép Róbert és Fülöp Lóránd környezetvédelmi,
  • Sándor Gábor szállításügyi,
  • Kacsó-Doboly Izabella családügyi,
  • Makkai Péter munkaügyi és Demeter András művelődési államtitkár is.

Ciolacu rendeletében felmentette tisztségéből

  • Zahoránszki István kormányfőtitkár-helyettest,
  • Derzsi Ákost, a fejlesztési tárca helyettes államtitkárát és
  • Porzsolt Leventét, a környezetőrség főfelügyelőjét is.

A személyi változások a miniszterelnöki kabinetet is érintik, a PSD-s kormányfő menesztette elődje, a PNL-s Nicolae Ciuca kabinetfőnökét és tanácsadóit, és újakat nevezett ki helyükbe.

Az új román kormányt alkotó két párt között hétfőn megjelentek az első nézeteltérések is, miután a PSD-s kormányfő elutasította a PNL kormányfőtitkár-jelöltjének, Mircea Abrudannak a kinevezését, aki volt Kolozs megyei prefektusként a párt egyik erős emberéhez, Emil Boc kolozsvári polgármesterhez áll közel.

Miután a PNL nem volt hajlandó más személyt javasolni a tisztségre, a román sajtó beszámolói szerint a két kormánypárt a szerdán esedékes koalíciós ülésen ismét napirendre tűzi Abrudan kinevezésének ügyét.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×