eur:
389.6
usd:
364.18
bux:
68150.15
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond Kölcsey Ferenc szobrának átadásán a partiumi Nagykárolyban 2023. április 12-én. A szobor Győrfi Lajos szobrászművész alkotása.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kelemen Hunor: nem leszünk a másik két román párt lábtörlője, jön az újratervezés

Az adott szó becsületének hiánya, a mohóság és a szűklátókörűség vezetett ahhoz, hogy az RMDSZ nem vesz részt a következő román kormánykoalíció munkájában. A pontos okokról, illetve a jövő évi választások tétjéről kérdeztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az RMDSZ nem vesz részt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által megalakítandó új bukaresti kormányban. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szerint bár ők rugalmasságot is tanúsítottak a közös kormányzás folytatása érdekében, de a volt partnerek olyan elfogadhatatlan feltételeket támasztottak, amelyekkel gyakorlatilag kilökték a pártot a kormányból.

Az adott szó becsületének hiányát jelenti, hogy a megkötött szerződést a két párt nem tartja be. Emellett a mohóság és a nagyon szűk látókörű politikai tervezés járult hozzá ahhoz, hogy az RMDSZ kimarad. "A magyar pártnak nem volt más választása, mint azt mondani, hogy sem a liberális, sem a szocialista pártnak nem leszünk a lábtörlője" - mondta Kelemen Hunor pártelnök az InfoRádióban. Meglátása szerint nem lehet azt elképzelni, hogy az elmúlt 2,5 évben három tárcát vezettek, az egyikről lemondtak (sportminisztérium - ezt megszüntették korábban), de ezentúl a másik két tárca közül egyiket sem vezethetnék a következő másfél évben. Kelemen Hunor szerint mindenki elismeri, hogy kiszámíthatóan, átláthatóan, szakszerűen és eredményesen vezették a fejlesztési minisztériumot és a környezetvédelmi tárcát is. Ezért nem fogadják el, hogy két másik tárcát kapjanak és kezdjék elölről, amit 2,5 éve elkezdtek.

Magyarországon két narratívája is van a történteknek. Egyfelől valaki szerint magyarellenesség állhat a dolog mögött, egy másik gondolat pedig arról szól, hogy a Nemzeti Liberális Pártot kell megerősíteni, amely valószínűleg ugyanabból a választóközegből tudja a szavazóit összegyűjteni, mint az RMDSZ.

Erre reagálva Kelemen Hunor kifejtette: a második perspektíva minden alapot nélkülöz, ugyanis a liberális párt és az RMDSZ "nem keresztezi egymást", teljesen más a választóközönségük, törzsbázisuk. A közvéleménykutatások valóban azt mutatják, hogy a liberális párt támogatottságában drámai visszaesés látszik, de nekik ennek okait kell feltárniuk, és ott nem azt fogják találni, hogy az RMDSZ kormánybeli jelenléte lenne a gond.

Mindemellett bármennyire is próbálnak buta magyarellenes retorikát használni - nem túl sokan egyébként a két pártból -, azzal nem lehet szavazókat szerezni, mert ez erre fogékonyak már régen az AUR-nál vannak (a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetségnél).

"De mindez teljesen mellékes ahhoz képest, hogy mit dobtak a szemétkosárba ezzel a gesztusukkal. Egyrészt egy nagyon nehezen felépített, a koalíción belül szükséges bizalmi tőkét. És természetesen a társadalom fele azt üzenik, hogy az adott szó számukra nem érték, ami megint csak a bizalmat erodálja. Ma azt kell látni, hogy

ha van valami nagy hiány a romániai politika és a romániai társadalom között, az a bizalom.

Nagyon alacsony a bizalom a politikai pártokban, a kormányban, a parlamentben, és ezt nem lehet úgy helyreállítani, hogy folyamatosan azt üzened, hogy a vállalt kötelezettségeimet, ígéreteimet, az adott szavamat nem tartom be, hogy az nem ér semmit. Ezért jutottunk ide."

Kelemen Hunor szerint nem marad más számukra, mint előre tekinteni és a választóikat tisztességesen, egyenes tartással, kiszámíthatóan, becsületesen képviselni. 2014-2020 között sem voltak kormányon, onnan is fel tudtak állni, és úgy véli, innen is fel fognak tudni.

Romániában 2024 a választások éve lesz, az RMDSZ számára mindegyiknek más a tétje. Az első az európai parlamenti választás lesz, amelynek a tétje a magyar párt számára óriási.

"Ez az első erőpróba, ott nem szabad hibázni, nem szabad azt a látszatot kelteni, hogy meggyengültünk. Azon kívül, hogy természetesen az összes mérgünk, elégedetlenségünk ellenére ott kell lenni az Európai Unióban, annak intézményeiben, az Európai Parlamentben. Bármennyire elégedetlenek vagyunk az elmúlt évek uniós teljesítményével, azt gondolom, hogy

az a legrosszabb stratégia, hogyha duzzogva hátat fordítasz.

Ehelyett az előre való haladást és a harcot, a küzdelmet kell választani. A végén van a legfontosabb, a romániai parlamenti és elnökválasztás. Úgyhogy a jövő esztendőben nekünk folyamatosan kampányban kell lennünk" - mondta az RMDSZ elnöke.

Már készül a kampánystratégia, de egyenlőre még ott tartanak, hogy az, amire a 2,5 évüket építették - Kelemen Hunor szerint eredményesen, tisztességesen, korrektül -, csütörtöktől megszűnik, és újragondolják, újratervezik a következő időszak stratégiáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×