eur:
387.83
usd:
370.04
bux:
55944.14
2023. október 3. kedd Helga
FSZB, orosz titkosszolgálat címere
Nyitókép: Rus.Team

Moszkva: "piszkos bombával" akartak az ukránok terrortámadást végrehajtani orosz területen

Terrortámadásokat tervezett végrehajtani Oroszországban az ukrán katonai hírszerzés (GUR), beleértve egy "piszkos bomba" bevetését is - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint a - sugárzó anyagot is tartalmazó - "piszkos bombával" végrehajtandó GUR-merénylet tervére akkor derült fény, amikor az orosz hatóságok kivizsgálták az Ivanovo megyei Szevernij repülőtéren állomásoztatott, nagy hatótávolságú repülőgépek ellen idén májusban tervezett ukrán diverzánsakciót. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségét irányító Kirilo Budanov létrehozta az úgynevezett 3. szolgálatot, amelynek része lett egy könnyűmotoros repülőgépekből álló csoport is. Ennek feladata diverzáns- és felderítőcsoportok csapásmérő eszközökkel való ellátása, valamint bombák ledobása az orosz üzemanyag- és energetikai infrastruktúra létesítményeire. A könnyűgépes repülések koordinálását a GUR-hoz tartozó, 3449-es számú, Legion kódnevű katonai egységre bízták.

Az FSZB szerint egyebek között kidolgoztak egy olyan tervet is, amelynek keretében késleltetett időzítővel ellátott "piszkos bombákat" telepítettek volna Oroszországba, és ezek egyidejű felrobbantásával területeket tettek volna lakhatatlanná. Az FSZB szerint 2023 eleje óta ez a GUR-egység öt harci bevetést hajtott végre orosz területen, és ezekkel üzemanyag- és energetikai létesítményeket rongáltak meg a határvidéken.

"Különleges műveletek eredményeként két pilótát vettek őrizetbe, akik beismerték az GUR által elkövetett és tervezett terrorcselekményeket" - közölte az FSZB.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
Kettős fronthatással küzd az OTP

Kettős fronthatással küzd az OTP

Több releváns hír érkezett az OTP szempontjából, ezeket mérlegelik ma reggel a befektetők. Egyik oldalról levették az ukránok a bankot a háborús szponzori listáról, valamint az EU-forrásokról szóló hír is pozitívan hatott. Eközben viszont a GFM önkéntes kamatplafonról szóló bejelentése, valamint az idei hiánycél felemelése inkább negatívnak tekinthető. A piaci reakció összességében pozitív volt, az OTP a régiós bankpapírokhoz képest jelentősen felülteljesít.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×