eur:
392.91
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Pekingben tárgyal hétfőn Szijjártó Péter - a nap hírei

Amerikai kémjelentés szerint az ukrán elnök azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantaná a Barátság kőolajvezetéket. Pekingben tárgyal hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter. Már több mint 13 ezer illegálisan tartott fegyvert adott le a lakosság Szerbiában.

Amerikai kémjelentés szerint az ukrán elnök azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantaná a Barátság kőolajvezetéket, hogy tönkre tegye Magyarország iparát – ismerteti a Washington Post a titkos jelentést. Volodimir Zelenszkijt az Egyesült Államok kémei hallgatták le. A lap ugyanakkor hangsúlyozta a beszélgetés részletezésénél: az Egyesült Államok hírszerzési tisztviselői szerint az ukrán elnök a dühét fejezte ki Magyarországgal szemben, és ebből fakadóan túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg. Az ukrán elnök a jelentés szerint javaslatot tett orosz területek megtámadására, elfoglalására is. A kiszivárgott dokumentum hitelességét a Pentagon egyelőre nem vitatta.

Pekingben tárgyal hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint kritikus fontosságú témák lesznek napirenden, köztük az orosz-ukrán háború, amellyel kapcsolatban megerősítette: Magyarország támogatja a kínaiak által előterjesztett béketervet, és nem szeretnék, ha Európa és Kína kapcsolata elmérgesedne. Hozzátette: az európai autóipar a kínai beszállító vállalatok részvétele nélkül nem tud sikeresen átállni az elektromos korszakra. Márpedig, ha nem tudja a világ átállítani a közlekedést elektromos alapokra, kár álmodozni a klímaváltozás elleni küzdelem sikeréről.

Ukrajna joggal követeli, hogy a békekötés ne egyszerűen a háború befagyasztása vagy egy orosz békediktátum legyen - jelentette ki a német kancellár Berlinben, Volodomir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott megbeszélése után. Olaf Scholz az ukrán elnökkel tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: Oroszországnak vissza kell vonnia csapatait a megtámadott országból. Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy a műveletek célja az orosz megszállás alatt lévő területek felszabadítása, ugyanakkor Oroszország elleni támadásra nincs elég katona és fegyver sem. Hozzátette: hazája védelmi képességének erősítésében a következő cél a légierő fejlesztése nyugati vadászgépekkel.

Az Európai Unió üdvözli az Izrael és a palesztin Iszlám Dzsihád szervezet között bejelentett tűzszünetet - közölte az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője. A közlemény elismerését fejezte ki Egyiptomnak a megállapodás elősegítéséért, az ENSZ-nek pedig az ebben játszott pozitív szerepéért. Ugyanakkor kiemeli: a tűzszünettel véget kell vetnie a Gázában és környékén zajló erőszaknak.

Bemutatta a szerbiai belügyminisztérium azt a fegyverarzenált, amelyet a hét eleje óta gyűjtött be az ország állampolgáraitól az egy hónapig tartó fegyverátadási amnesztia keretében. Aleksandar Vucic szerb elnök azt mondta: büszke a sikeres akcióra. A június 8-áig tartó fegyverleadási amnesztiát annak hatására hirdette meg a kormány, hogy a múlt héten két lőfegyveres ámokfutás is történt Szerbiában. Az iskolai, valamint utcai merényleteknek 17 halálos áldozata és 21 sebesültje volt. A szerb elnök tájékoztatása szerint az akció keretében, mintegy 13 ezer 500 illegálisan tartott fegyvert adtak át a hatóságoknak: egyebek mellett pisztolyokat, automata fegyvereket, kézigránátokat és több százezer lőszert.

A brit Munkáspárt kiterjesztené a szavazati jogot a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárokra kormányra kerülése esetén - közölte a legnagyobb ellenzéki párt egyik vezető politikusa. Jonathan Reynolds, aki az árnyékkormányában az üzleti ügyekért felelős miniszter posztjának várományosa, a BBC-nek úgy fogalmazott: érvek szólnak amellett, hogy akik Nagy-Britanniában élnek és hozzájárulnak az ország gyarapodásához, azok részesei lehessenek a brit demokrácia működési folyamatának is.

Itthon az LMP szerint a városnéző buszok helyett a közösségi közlekedést kellene támogatni. Az ellenzéki párt arra reagált, hogy a napokban megjelent kormányrendelet szerint 5 százalékra csökken a városnéző turistabuszok áfája. A párt írásbeli kérdésekkel fordult a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez az ügyben. Választ vár arra is, hogy számol-e emiatt adóbevétel-kieséssel a kormány, csökkenti-e a városi közösségi közlekedés áfáját is, és ha igen, mikor.

Kétszer annyi gyorshajtót talált a rendőrség az egyhetes traffipax-akcióban, mint tavaly. Az április 17-től 23-ig tartott sebességellenőrző akcióban a tavaly regisztrált 7.700-al szemben a rendőrök az idén mintegy 14 ezer gyorshajtóval szemben intézkedtek. A száguldozók közül 8.645-öt automata traffipaxok rögzítettek, míg 5.270 esetben leállították a gyorshajtó járművezetőket, és 3.500 helyszíni bírságot szabtak ki. A legtöbb gyorshajtót, Budapesten találták.

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat, a művész vasárnap vette át a makói önkormányzat elismerését a Hagymaházban. A díjat minden évben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. Kováts Adél, A Radnóti Miklós Színház igazgatója úgy fogalmazott, különösen fontos számára a Páger Antal-színészdíj, hiszen szakmai elismerésről van szó.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Már fizetni kellett a velencei belépésért

Már fizetni kellett a velencei belépésért

Több mint 113 ezren léptek be Velencébe csütörtökön, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet - közölte Velence polgármesteri hivatala a városban bevezetett fizetős belépési rendszer első napján. Április 25. nemzeti ünnep volt Olaszországban, ezért az átlagosnál magasabb volt a látogatók száma.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
×
×
×
×