eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Népszerű számítógépes játékkal játssza ki az orosz cenzúrát egy finn lap

A Helsingin Sanomat a Country Strike-on belül elérhető titkos szobában mutatja meg a háborúról szóló cikkeit az orosz játékosoknak.

Kreativitásra volt szükség annak érdekében, hogy az orosz megszorításokat kikerülve eljuttathassák az ukrán háború valóságát bemutató tartalmaikat az oroszokhoz – mondta el Antero Mukka, a finn lap főszerkesztője. Az eszközt a Counter Strike szolgáltatta, az a lövöldözős játék, mely az orosz fiatalok körében is népszerű – írja a Sky News.

Oroszország a különleges katonai hadművelet, azaz az ukrajnai háború kezdete óta ellehetetlenítette a független újságírást, valamint a hozzáférést olyan tartalmakhoz, melyeket Moszkva nem kontrollál.

"Mivel aggódunk az oroszországi sajtószabadság és szólásszabadság helyzete miatt, úgy döntöttünk, hogy talán érdemes új csatornát keresni, amely megbízható, független újságírással szolgál az orosz közönségnek, például az ukrajnai helyzetről" – mondta Mukka a Reuters hírügynökségnek.

A Counter Strike a tíz legnépszerűbb számítógépes játék egyike: ennek univerzumában hozta létre a lap saját játékterét egy háború sújtotta szláv városban. A térkép a Vojna, azaz háború nevet kapta.

"A játékosok itt egy titkos szobát találnak, melyben biztosítjuk számukra a saját cikkeinket, a saját dokumentációnkat, például a bucsai és irpinyi mészárlásokról, valamint az orosz hadsereg áldozatairól Ukrajnában" – mondta Mukka.

Ehhez nem kértek engedélyt a játékot gyártó Valve-tól, mivel az engedélyezi, hogy a játékosok saját térképeket hozzanak létre és saját tartalmakat adjanak ahhoz.

"Ha néhány orosz fiatal csak ennek a játéknak köszönhetően néhány másodpercre elgondolkodik azon, hogy mi folyik Ukrajnában, akkor már megérte" – tette hozzá a főszerkesztő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×