eur:
394.35
usd:
370.32
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megostromolja az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét.
Nyitókép: MTI/FR159526 AP/Jose Luis Magana

Az eddigi legsúlyosabb ítéletet hozták a Capitolium ostroma miatt

A bíróság 14 év börtönbüntetésre ítélte a 2021. január 6-i, washingtoni zavargásokban való részvételért, és a rendőrök elleni erőszakos fellépésért Peter Schwartzot.

Az amerikai fővárosban ülésező bíróság pénteki ítélete az eddigi legsúlyosabb a Capitolium ostromával zárult erőszakos cselekménysorozat bírósági perei során.

A Kentucky állambeli Peter Schwartzra az ügyészek 24 és fél év börtönbüntetést kértek, míg a szövetségi bíró 14 év 2 hónapot állapított meg.

Amit Mehta bíró az ítéletet indokolva úgy fogalmazott, hogy a vádlott a "demokrácia ellen harcoló katona", aki résztvevője volt az ország történelmében soha korábban nem látott káosznak. Hozzátette, hogy Peter Schwartz "nem politikai bebörtönzött".

A bíró arra utalt, hogy

a férfi egy internetes kampánnyal 71 ezer dollárt gyűjtött össze, aminek címe "Pete hazafi, a politikai bebörtönzött DC-ben" volt.

DC, azaz District of Columbia, Washingtont, a fővárost jelenti. Az ügyészek a bíróságtól a kampánnyal összegyűjtött összeggel megegyező pénzbírságot is kértek, arra hivatkozva, hogy megakadályozzák, miszerint a január 6-i eseményekben történő részvétellel bárki pénzt keressen.

Peter Schwartz 2021. január 6-án egy bírósági ítélet szerinti próbaidő miatt lehetett szabadlábon, 1991 óta pedig összesen 38 alkalommal ítélték el, többi között hatóság elleni erőszakos cselekmények miatt.

Címlapról ajánljuk

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×