eur:
394.33
usd:
370.35
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
PORTLAND, OR - AUGUST 17: Joe Biggs (C), leader of the alt-right group, Proud Boys, and Enrique Tarrio (L), Chairman of the Proud Boys, speak to their followers during the End Domestic Terrorism rally at Tom McCall Waterfront Park on August 17, 2019 in Portland, Oregon. Anti-fascism demonstrators gathered to counter-protest a rally held by far-right, extremist groups. (Photo by Karen Ducey/Getty Images)
Nyitókép: Karen Ducey/Getty Images

Megszületett az ítélet a Capitolium elleni ostrom két főbb szereplője ellen

Mindketten fellebbezni terveznek.

A BBC beszámolója szerint 17 éves börtönbüntetést kapott az Egyesült Államokban Joe Briggs, akit a 2021 januári, a Capitolium elleni ostrom egyik vezető arcának, felbujtójának tartanak – írja a Hvg.hu. Briggs Amerika egyik legnagyobb és egyben legveszélyesebbnek tartott szélsőjobboldali paramilitáris szervezet, a Proud Boys fontos tagja, egyben a hadsereg veteránja.

Sajtóbeszámolók szerint Briggs a bíróságon megtört: azt mondta, megbánta, amit tett, és enyhe ítéletet kért a bírótól. A bíró azonban a kiszabott 17 évvel még így is messze alálőtt annak a büntetésnek, amit az ügyészség kért Briggsre: 33 évre dugták volna rács mögé a szélsőjobboldali volt katonát.

A Proud Boys (magyarul: Büszke Fiúk) egy másik vezető tagját, Zachary Rehlt csütörtökön 15 évre ítélték, ugyancsak lázító összeesküvés vádjával, szintén a Capitolium elleni ostrom miatt. Ahogy Briggs, úgy Rehl is rendelkezik katonamúlttal: tengerészgyalogos volt, a róla az ostrom idején készült videók alapján az ügyészség bizonyítani tudta, hogy ő volt az, aki könnygázzal, vagy paprikasprayvel fújta telibe a rendőröket.

Mind Briggs, mind Rehl fellebbezni tervez az ítélet ellen.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×