eur:
389.23
usd:
361.32
bux:
68448.14
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatóinak egy csoportja a Rotundában, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Újabb fejlemény a Capitolium ostroma ügyében

Elítélték zendülésre való szervezkedés vádjával az Oath Keepers szélsőséges szervezet négy tagját a 2021. január 6-i washingtoni zavargásokban játszott szerepükkel összefüggésben.

A négy férfit - Joseph Hackettet, Roberto Minutát, David Moerschelt és Edward Vallejót - azzal vádolták, hogy összeesküvést szőttek a 2020 novemberi elnökválasztás nyomán a demokratikus hatalomátadás erőszakos megakadályozására.

A szervezet vezetőjét, Stewart Rhodes-t egyébként novemberben találták bűnösnek ugyanezen vádpontban.

A büntetési tételeket egy későbbi időpontban határozzák majd meg, az ilyen bűncselekmények elkövetőit akár húsz év börtönnel is sújthatják az amerikai törvények értelmében.

2021. január 6-án Donald Trump akkori elnök hívására több tízezer támogatója gyűlt össze Washington belvárosában, hogy tiltakozzanak a szerintük meghamisított elnökválasztás eredménye ellen. A tüntetők egy nagyobb, radikális csoportja a nagygyűlés után vonult a Capitoliumhoz, ahol az események erőszakba torkolltak. Az Egyesült Államok törvényhozásának épületébe feldühödött tüntetők törtek be, ahol komoly károkat okoztak, a zavargások során öt ember vesztette életét, köztük egy rendőr.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×