eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Hamburg, 2011. február 20.Olaf SCHOLZ, a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD listavezetője integet támogatóinak a felesége,  Britta ERNST társaságában Hamburgban 2011. február 20-án, miután az SPD győzött az ezen a napon rendezett előre hozott hamburgi tartományi választáson. A hamburgi választással kezdődött meg az úgynevezett szuper választási év, amelyben február és szeptember között hét tartományi parlament összetételéről szavaznak a polgárok Németországban. (MTI/EPA/Maurizio Gambarini)
Nyitókép: MTI/EPA/Maurizio Gambarini

Lemondott miniszteri tisztségéről a német kancellár felesége

Britta Ernst brandenburgi tartományi oktatási miniszter volt 2017 óta, de már saját párttársai sem támogatták.

Olaf Scholz kancellár aligha örül. Felesége, Britta Ernst ugyanis lemondott brandenburgi tartományi oktatási miniszteri posztjáról, amelyet 2017 óta töltött be. A lemondás meglepetésként hatott, noha munkáját az elmúlt időszakban sok bírálat érte. A tartományi törvényhozásban nem csupán az ellenzék kritizálta őt, de saját szociáldemokrata frakciója sem támogatta teljes szívvel.

Az okok szinte valamennyi német tartományra jellemzők. A oktatás általános rossz helyzete, mindenekelőtt a súlyos tanárhiány. A kancellár nejét azonban már régóta kikezdték, és nem a különleges családi kötődés miatt. Bírálták az oktatással, mindenekelőtt a pedagógushiánnyal kapcsolatos intézkedései, illetve tervei, valamint azok rossz kommunikációja miatt. Mindez ahhoz vezetett, hogy

elvesztette a szükséges támogatást saját szociáldemokrata képviselőcsoportjában is,

és végső soron ez vezetett lemondásához.

"Magától étetődő, hogy a közelgő kihívásokat csakis maximális egységben tudjuk megvalósítani. Ez az egység már nem létezik" – fogalmazott a lemondást indokolva Britta Ernst.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kezdettől fogva nem örvendett különös népszerűségnek saját frakciójában sem. 2017-ben történt kinevezésének akkoriban különösen a frakció padsoraiban ülő nők nem örültek. Úgy vélekedtek, hogy azért esett rá a választás, mert Olaf Scholz felesége, aki abban az időben Hamburg polgármestere volt. Britta Ernst akkor sem adta fel hivatalát, amikor férjét 2021 őszén kancellárrá választották, ő pedig egyidejűleg first lady lett.

A ZDF ezzel kapcsolatban ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a kancellár felesége mindig is nagyra tartotta politikai függetlenségét, és soha nem utalt arra, hogy kinek a neje.

Feleségének miniszteri tisztségéről az újságírók Olaf Scholzot kérdezték közvetlenül az után, hogy 2021 szeptemberében Németország kancellárjává választották. Scholz akkor meglehetősen sértődötten válaszolt, hangoztatva, hogy az ilyen kérdés meglehetősen idegesíti őt, és feleségének sikeres politikai karrierjét emelte ki. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

Britta Ernst élete nagy szerelme.

Nélküle – mint fogalmazott – minden bizonnyal más ember lenne.

A gyermektelen házaspár korábban is ügyelt a szakmai távolságra a nyilvánosság előtt. Britta Ernst végig a maga útját járta, 2014-ben előbb Schleswig-Holsteinben, majd 20217-ben Brandenburgban lett oktatási miniszter.

Olaf Scholz és Britta Ernst 1998 óta házas, és jelenleg Potsdamban élnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×