eur:
394.53
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Eltűnhetnek a politikai hirdetések a Facebookról és az Instagramról

A Meta állítólag a politikai hirdetések európai tilalmát fontolgatja. A jelentések szerint attól tartanak, hogy nehezen tudnák betartani az új uniós kampánytörvényeket.

A brüsszeli döntéshozók olyan szabályokat szeretnének beiktatni, melyek arra kötelezik az olyan techóriásokat, mint a Meta és a Google, hogy nyilvánosságra hozzák a politikai hirdetésekkel kapcsolatos információikat, többek közt azt, hogy azokért mennyit fizettek, és ki állta a számlát, illetve hogy hányan nézték meg azokat – emlékeztet a Euronews.

A The Guardian a Financial Times-ra hivatkozva írja, hogy a brüsszeli javaslat aggodalmat keltett a Meta vezetői közt, mivel a politikai hirdetések fogalma széles látószöget takar, ezért nehéz a szabályok betartása. Éppen ezért a Mark Zuckerberg vezette Meta azt fontolgatja, hogy egyszerűbb lehet, ha egyszerűen nem kéri a politikai kampányokra szánt fizetett hirdetéseket, és így nem kerül szembe az uniós jogszabályokkal.

A közösségi platformokat számos kritika érte világszerte, amiért ellenőrizetlen politikai hirdetéseket terjeszthettek náluk, és ezzel manipulálhattak választásokat. A legtöbb pofont a Twitter kapta, ahol Donald Trump többször rendezett „ámokfutást” – olvasható a hírcsatorna oldalán.

A Twitter mellett a Facebook is tűz alá került, amikor kiderült, hogy orosz ügynökök felhasználói adatokat használtak fel a 2016-os amerikai elnökválasztás manipulálására. Az úgynevezett Cambridge Analytica botrány során a Cambridge Analytica vállalat több tízmillió Facebook-felhasználó adatait engedély nélkül adta át az ügyfeleinek, hogy segítsen a politikai hirdetések targetálásában.

Az EU-ban a politikai hirdetések betiltásáról szóló döntésnek nem feltétlenül lenne jelentős pénzügyi hatása, mivel a politikai hirdetések állítólag a vállalat bevételeinek viszonylag kis részét teszik ki.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×