eur:
391.76
usd:
359.49
bux:
72327.95
2024. július 16. kedd Valter
5.56mm NATO ammunition in magazines on black background
Nyitókép: zim286/Getty Images

Varsó megszólalt azután, hogy nem írta alá a lőszerszállítási uniós tervet

Tizenhét uniós tagállam támogatta a kezdeményezést, Magyarország a konstruktív tartózkodást választotta.

Lengyelország is csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak kapcsán nyilatkozott a lengyel közszolgálati televíziónak (TVP), hogy Lengyelország nem szerepel a megállapodást hétfőn aláíró tizenhét uniós tagállam között.

A szóvivő közölte: a megállapodás jóváhagyásával összefüggő lengyelországi eljárás folyamatban van. "Mivel az egyik legnagyobb lőszergyártóként mi kedvezményezettjei vagyunk ennek a projektnek, természetesen csatlakozunk hozzá" - tette hozzá.

A megrendeléseket nagyrészt Lengyelország kapja, több olyan gyár, amelyek fontos szerepet töltenek be a lengyel hadsereg ellátásában.

Müller rámutatott: az ukrán hadsereg lőszerszükségleteinek kielégítése az egyik legnagyobb problémát jelenti a harcokban.

Lengyelország számára kedvezőnek, Ukrajna szempontjából pedig fontosnak minősítette a megállapodást hétfőn Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke is. Kiemelte a dokumentum azon záradékait, amelyek a már elköltött pénzről szólnak.

"Nem csak a jövőben elköltendő pénzről van szó. Azok az országok, amelyek már adtak lőszertámogatást Ukrajnának, visszamenőleg megkaphatják a beszerzések ellenértékét" - magyarázta Przydacz.

Ukrajnát a lőszerszállítmányok abban segítik, hogy Oroszországot a lehető legtávolabbra szorítsák vissza a megszállt területektől - húzta alá az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×