eur:
387.74
usd:
363.69
bux:
55589.52
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepség után a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Újabb részletek az uniós lőszervásárlásban való magyar részvételről

A hétéves program révén a Magyar Honvédség olcsóbban juthat munícióhoz, de a közös beszerzés az új magyar lőszergyárnak is megteremti a piacát.

Miután Gulyás Gergely bejelentette a magyar részvétel tényét a Kormányinfón, a honvédelmi miniszter közleményt adott ki.

Az ukrajnai háború rávilágított annak a problémának a súlyosságára, hogy az európai államoknak nem áll rendelkezésére elegendő lőszerkészlet. Minden európai haderőnek, így a Magyar Honvédségnek is stratégiai érdeke, hogy megfelelő lőszertartalékai legyenek, illetve hogy az utánpótlást is folyamatosan és biztonságosan biztosítani tudja - idézte a honvédelmi minisztert a tárca.

Ennek megfelelően Magyarország csatlakozik az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) 7 éves lőszerbeszerzési keretprogramjához, amely az európai igények összegyűjtésével közösen koordinálja a beszerzési folyamatokat - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Magyarország ezen keresztül tudja biztosítani a jobb hozzáférést és az olcsóbb árakat a Magyar Honvédség stratégiai lőszerigényére - írták, vagyis csak saját részre vásárolnak lőszereket, és nem Ukrajna számára.

A miniszter hangsúlyozta:

Ukrajna katonai támogatásával kapcsolatban a magyar kormány álláspontja változatlan,

továbbra is az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése jelenti az életek mentését és a háború végét, a fegyver- és lőszerszállítás ezzel szemben csak a háború eszkalációját és kiterjesztésének veszélyét eredményezheti.

Magyarország továbbra sem szállít sem fegyvert, sem lőszert Ukrajnának, a keretmegállapodáshoz való csatlakozással a Magyar Honvédség saját stratégiai lőszerigényének kielégítésére vonatkozik. A csatlakozás nem jelent ugyanakkor kizárólagosságot a lőszerbeszerzéseink tekintetében - tette hozzá.

A tárca álláspontja szerint

a közös európai lőszerbeszerzés egyúttal a jövőben elkészülő magyarországi lőszergyár piacainak megteremtéséhez is hozzájárul.

A honvédelmi miniszter megismételte: Magyarország tehát a fegyverszállításban nem vesz részt, ugyanakkor minden olyan, a tagállami védelmi eszközöket, kapacitásnövelést szolgáló felkészülésben aktívan részt veszünk, ami akár a NATO védelmi képességeit erősíti meg, akár pedig a magyar hadsereg jobb felszerelését szolgálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 21. 17:51
2023. szeptember 21. 17:39
×
×
×
×