eur:
393.36
usd:
368.1
bux:
66117.02
2024. április 24. szerda György
2018. január 23-án Afganisztánban, a kandahári légi támaszponton készített kép egy MQ-9-es Reaper típusú amerikai felderítő drónról. Két Szu-27-es orosz harci gép elfogott és megsemmisített egy Reaper amerikai drónt a Fekete-tenger fölött, nemzetközi légtérben 2023. március 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/MH/Maszúd Hoszaini

Videón az amerikai drón orosz "kibillentése"

Rekonstruálták a történteket washingtoni információk alapján. Moszkva tagadja, hogy fizikai kontaktus történt volna, és felszólította az Egyesült Államokat az országhatára közelében történő "gyanús" tevékenység beszüntetésére.

Mint arról az Infostart is beszámolt, irányíthatatlanná vált a Fekete-tenger fölött egy amerikai MQ-9 Reaper típusú amerikai, pilóta nélküli drón. Washingtoni állítás szerint két orosz Szu-27-es vadászgép volt a közelében, az egyik először üzemanyagot engedett a járműre, majd közel repülve hozzá az egyik vezérsíkjával hozzáért a légcsavarjához. Ettől a drón megbillent, irányíthatatlanná vált és a vízbe zuhant.

A CBS rekonstruálta, miként nézhetett ez ki a valóságban.

A felderítésre használt MQ-9 drón becsült értéke 30 millió dollár (vagyis több mint 10 milliárd forint).

Ugyanez az orosz védelmi minisztérium szerint úgy zajlott, hogy kedd reggel egy amerikai drón kikapcsolt jeladóval repült az orosz államhatár irányába a Krím-félsziget közelében. A tárca szerint a Reaper repülése irányíthatatlanná vált, ami magasságvesztéssel járt, és a gép "hirtelen manőver következtében" a vízfelszínnek ütközött. A minisztérium szerint az orosz vadászgépek nem használták fedélzeti fegyvereiket, és nem léptek érintkezésbe az amerikai drónnal.

A tárca szerda este közölte, hogy telefonon beszélt egymással Szergej Sojgu orosz és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. A kapcsolatfelvétel amerikai kezdeményezésre történt. Csúcsszintű kapcsolatfelvétel a két ország között nem volt, de a két elnököt tájékoztatták a történtekről.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára közölte, hogy Oroszország megkísérli a lezuhant amerikai drón roncsainak kiemelését a tengerfenékről.

Moszkva továbbá kifejezte aggályait az amerikai hadsereg "megengedhetetlen" tevékenysége miatt az orosz határok közelében. Az Egyesült Államokban akkreditált orosz nagykövet még kedden közölte: "jobban szeretnénk nem teremteni olyan helyzetet, amely nem szándékolt összeütközéseket és nem szándékolt incidenseket eredményez." Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország az övezetet, ahol az incidens történt, különleges katonai műveleti zónává minősítette, és annak elkerülését kérte.

(A nyitóképen: 2018. január 23-án Afganisztánban, a kandahári légi támaszponton készített kép egy MQ-9-es Reaper típusú amerikai felderítő drónról.)

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

A hazai költségvetési egyensúly megbomlásában szerepet játszik a gazdaság általános adóterhelésének utóbbi években történt csökkenése, amit nem követett a kiadások korrekciója - írja az Európai Bizottság egy elemzésében. Az anyag arra is felhívja a figyelmet, hogy az adócsökkentés egy része tulajdonképpen abból fakad, hogy az erősen adóztatott lakossági fogyasztás részaránya visszaszorult a GDP-ben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×