eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Twitter

Itt az amerikai hadsereg felvétele a Fekete-tenger feletti drónincidensről

Nyilvánosságra hozott az amerikai hadsereg egy felvételt a keddi drónkonfliktusról, ami szerintük az ő állításaikat igazolják: az orosz Szu-27-es vadászgép nekimegy az MQ-9 drónnak, ami később a tengerbe zuhan.

Mint arról az Infostart is beszámolt, irányíthatatlanná vált a Fekete-tenger fölött egy amerikai MQ-9 Reaper típusú amerikai, pilóta nélküli drón. Washingtoni állítás szerint két orosz Szu-27-es vadászgép volt a közelében, az egyik először üzemanyagot engedett a járműre, majd közel repülve hozzá az egyik vezérsíkjával hozzáért a légcsavarjához. Ettől a drón megbillent, irányíthatatlanná vált és a vízbe zuhant.

Ugyanez az orosz védelmi minisztérium szerint úgy zajlott, hogy kedd reggel egy amerikai drón kikapcsolt jeladóval repült az orosz államhatár irányába a Krím-félsziget közelében. A tárca szerint a Reaper repülése irányíthatatlanná vált, ami magasságvesztéssel járt, és a gép „hirtelen manőver következtében” a vízfelszínnek ütközött. A minisztérium szerint az orosz vadászgépek nem használták fedélzeti fegyvereiket, és nem léptek érintkezésbe az amerikai drónnal.

A CBS amerikai kereskedelmi médiatársaság a fenti közlések alapján rekonstruálta, miként nézhetett ez ki a valóságban. Erről bővebben itt írtunk.

Ígéretéhez híven közben az amerikai hadsereg európai parancsnoksága közzétette a Fekete-tenger feletti keddi incidensről készült felvételeket. A titkosítás alól feloldott rövid videó a Pentagon szerint a bő fél óráig tartó légi összecsapás kulcsfontosságú pillanatait mutatja be – írja a Euronews a CNN-re hivatkozva.

Az alábbi videón az látható, ahogy egy orosz Szuhoj Szu-27-es vadászrepülőgép közeledik az MQ-9 Reaper drón hátsó részéhez, ahol a kamera is található, majd feltűnik a drón hátuljára szerelt propeller is. Ezután az orosz gép üzemanyagot önt ki, miközben befogja az amerikai drónt. A felvétel másik részében ismét közeledik az orosz repülőgép, és újra üzemanyagot ereszt a drón elé. A felvétel azt követően megszakad, hogy az orosz vadászgép összeütközik a drónnal, megrongálva annak propellerét – teszik hozzá.

Miután a légcsavar megsérült, a drónok kezelői gyakorlatilag vitorlázógépként repítették a drónt, amely leereszkedett a Fekete-tenger felett, és a Krímtől délnyugatra nemzetközi vizekbe süllyedt. A manőver közben a kezelők távolról törölték a drón érzékeny szoftverét – tudta meg a CNN.

Oroszország szerint a drón egy „éles manőver” után zuhant le, és tagadja, hogy megsemmisítette volna a drónt. Szergej Sojgu védelmi miniszter még a felvétel közzététele előtt közölte amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal, hogy Washington Oroszország elleni fokozott hírszerzési tevékenysége a fő oka a Fekete-tenger feletti drónincidensnek.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×