eur:
384.23
usd:
353.23
bux:
0
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Nyitókép: Twitter

Itt az amerikai hadsereg felvétele a Fekete-tenger feletti drónincidensről

Nyilvánosságra hozott az amerikai hadsereg egy felvételt a keddi drónkonfliktusról, ami szerintük az ő állításaikat igazolják: az orosz Szu-27-es vadászgép nekimegy az MQ-9 drónnak, ami később a tengerbe zuhan.

Mint arról az Infostart is beszámolt, irányíthatatlanná vált a Fekete-tenger fölött egy amerikai MQ-9 Reaper típusú amerikai, pilóta nélküli drón. Washingtoni állítás szerint két orosz Szu-27-es vadászgép volt a közelében, az egyik először üzemanyagot engedett a járműre, majd közel repülve hozzá az egyik vezérsíkjával hozzáért a légcsavarjához. Ettől a drón megbillent, irányíthatatlanná vált és a vízbe zuhant.

Ugyanez az orosz védelmi minisztérium szerint úgy zajlott, hogy kedd reggel egy amerikai drón kikapcsolt jeladóval repült az orosz államhatár irányába a Krím-félsziget közelében. A tárca szerint a Reaper repülése irányíthatatlanná vált, ami magasságvesztéssel járt, és a gép „hirtelen manőver következtében” a vízfelszínnek ütközött. A minisztérium szerint az orosz vadászgépek nem használták fedélzeti fegyvereiket, és nem léptek érintkezésbe az amerikai drónnal.

A CBS amerikai kereskedelmi médiatársaság a fenti közlések alapján rekonstruálta, miként nézhetett ez ki a valóságban. Erről bővebben itt írtunk.

Ígéretéhez híven közben az amerikai hadsereg európai parancsnoksága közzétette a Fekete-tenger feletti keddi incidensről készült felvételeket. A titkosítás alól feloldott rövid videó a Pentagon szerint a bő fél óráig tartó légi összecsapás kulcsfontosságú pillanatait mutatja be – írja a Euronews a CNN-re hivatkozva.

Az alábbi videón az látható, ahogy egy orosz Szuhoj Szu-27-es vadászrepülőgép közeledik az MQ-9 Reaper drón hátsó részéhez, ahol a kamera is található, majd feltűnik a drón hátuljára szerelt propeller is. Ezután az orosz gép üzemanyagot önt ki, miközben befogja az amerikai drónt. A felvétel másik részében ismét közeledik az orosz repülőgép, és újra üzemanyagot ereszt a drón elé. A felvétel azt követően megszakad, hogy az orosz vadászgép összeütközik a drónnal, megrongálva annak propellerét – teszik hozzá.

Miután a légcsavar megsérült, a drónok kezelői gyakorlatilag vitorlázógépként repítették a drónt, amely leereszkedett a Fekete-tenger felett, és a Krímtől délnyugatra nemzetközi vizekbe süllyedt. A manőver közben a kezelők távolról törölték a drón érzékeny szoftverét – tudta meg a CNN.

Oroszország szerint a drón egy „éles manőver” után zuhant le, és tagadja, hogy megsemmisítette volna a drónt. Szergej Sojgu védelmi miniszter még a felvétel közzététele előtt közölte amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal, hogy Washington Oroszország elleni fokozott hírszerzési tevékenysége a fő oka a Fekete-tenger feletti drónincidensnek.

Címlapról ajánljuk
N. Rózsa Erzsébet az Arénában: akár meglepő változások is lehetnek a legfőbb iráni vezetésben

N. Rózsa Erzsébet az Arénában: akár meglepő változások is lehetnek a legfőbb iráni vezetésben

Valószínűleg komoly harcok zajlanak a háttérben, hogy ki legyen a következő ajatollah, több forgatókönyv is elképzelhető – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, aki arról is beszélt, hogy egyre nehezebb helyzetbe kerül az izraeli miniszterelnök azzal, hogy nem áll elő kész tervvel a gázai konfliktus lehetséges lezárását illetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×