eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Emmanuel Macron francia elnök (j) és Rishi Sunak brit miniszterelnök a tárgyalásai utáni sajtóértekezleten a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2023. március 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/REUTERS POOL/Gonzalo Fuentes

Új alapokra helyezik a francia-brit viszonyt, itt az első megállapodás

Emmanuel Macron francia államfő és Rishi Sunak brit miniszterelnök új alapokra kívánja helyezni a francia-brit viszonyt "új ambícióval" a Brexitet követő feszültségekkel teli időszak után. A két ország közötti viszony rendezésének első megállapodása az illegális bevándorlás elleni küzdelmet érinti.

"Ez az egymásra találás, az újbóli kapcsolatfelvétel, egy új kezdet pillanata. Egy új ambíció csúcstalálkozója" - fogalmazott a francia köztársasági elnök brit kollegájával közösen tartott sajtótájékoztatóján pénteken Párizsban, a két ország közötti első csúcstalálkozón 2018 óta.

"A new beginning, an entente renewed (új kezdet, megújult egyetértés)" - erősítette meg a brit kormányfő a két ország közötti évszázados szívélyes kapcsolatra utalva, amely némileg nehézkessé vált Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépése óta.

Az újrakezdés megpecsételéseként a két ország vezetője új megállapodást kötött a francia partokról a La Manche-csatornán át az Egyesült Királyságba tartó illegális bevándorlók megfékezésére.

Nagy-Britannia jelentősen megemelte a Franciaországnak nyújtott anyagi támogatást a parti őrség megerősítésére.

"A következő három évben az Egyesült Királyság 141 millió eurót folyósít 2023-24-re, 191 millió eurót 2024-2025-re és 209 millió eurót 2025-2026-ra" - derül ki a találkozót követően megjelent közleményből.

A brit miniszterelnök egy "új gyűjtőhely megnyitását" is bejelentette Észak-Franciaországban a feltartóztatott illegális bevándorlók számára, valamint egy új irányítási központ felállítását, ahol a két ország különleges erői dolgoznak majd együtt. Ezenkívül London további ötszáz járőrt is szolgálatba állít a francia partokon. Több drón és más technológiák is segíteni fogják a francia erőket abban, hogy több illegális bevándorlót tudjanak feltartóztatni.

A francia elnök kiemelte, hogy a két ország együtt kíván küzdeni az illegális bevándorlás ellen, nem feledkezve meg annak "humánus kérdéseiről" és a téma "különösen érzékeny mivoltáról". Emmanuel Macron emlékeztetett arra, hogy a francia hatóságok több mint 1300 lélekvesztőt tartóztattak fel tavaly és 55 embercsempész-hálózatot számoltak fel a "közös francia-brit titkosszolgálati csoport munkájának köszönhetően".

Mindezek ellenére 2022-ben csaknem 46 ezer embernek sikerült illegális módon átkelnie a La Manche-csatornán. A két ország ezért tavaly novemberben már aláírt egy megállapodást a fokozottabb együttműködésről az illegális átkelések elleni küzdelem.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×