eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gary Lineker during the BBC Sports Personality of the Year Awards 2022 held at MediaCityUK, Salford. Picture date: Wednesday December 21, 2022. (Photo by David Davies/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: David Davies/PA Images via Getty Images

Túltwitterezte magát a focilegenda, a BBC kivette az adásból

A BBC legendás futball-házigazdájának a pozíciójába került a Twitter-politizálás. Néhány napig tartó kommentháború után a BBC eltávolítja az ikonikus Match of the Day futballműsor ikonikus sztárját, Gary Linekert. A volt válogatott focista ugyanis a nácikhoz hasonlította a kormány illegális migránsokról szóló törvénytervezetét.

Gary Lineker – a Leicester City, a Tottenham és más klubok volt játékosa, egykori angol válogatott és brit közintézmény – csütörtökön még makacsul azt mondta: a hétvégén is ő vezeti majd a BBC népszerű fociműsorát.

„Hát érdekes pár nap volt. Boldog vagyok, hogy ez a nevetségesen túldimenzionált történet kezd lenyugodni. Várom, hogy vezethessem a Match of the Day-t” – írta. Előtte pedig arról beszélt, hogy kitart az álláspontja mellett és nem fél attól, hogy kirúgják.

Linekert azután kezdték támadni – konzervatív oldalról –, hogy az 1930-as éven náci német gyakorlatához hasonlította Rishi Sunak miniszterelnök törvénytervezetét, amely megvonná a menedékkérés jogát a Nagy-Britanniába illegálisan belépő migránsoktól.

Sunak a héten mutatta be javaslatát, amely

kötelezné a brit belügyminisztert az illegális migránsok kitoloncolására és örökös kitiltására.

A javaslat szerint azt, akit nem tudnak biztonsági okok miatt visszaküldeni a hazájába, azt Ruandába toloncolnák ki. (Az afrikai ország szerződést kötött a britekkel az ilyen személyek befogadásáról).

„Nincs beáramlás”

Az eredeti Lineker-tweet ez volt: „Nincs hatalmas beáramlás. Sokkal kevesebb menekültet fogadunk be, mint más, nagy európai államok. Ez egy mérhetetlenül kegyetlen politika, amely a legkiszolgáltatottabb embereket veszi célba, olyan nyelvezettel, amely nem sokban különbözik a 30-as évek Németországjától, vagy nincs igazam?”

Lineker már korábban is állást foglalt (általában liberális álláspontot képviselve) a Twitteren dúló vitákban. Most azonban, felszólították a BBC-t: ha tényleg komolyan gondolja a pártatlanságot, akkor váljon meg tőle. (Adalék: a BBC-re a másik oldalról is záporoztak a nyilak, mert Richard Sharpot, a tory párt egyik donorját nem sokkal azután nevezték ki a közmédium elnökévé, hogy segített Boris Johnson egykori miniszterelnöknek egy 800 ezer fontsterlinges hitel megszerzésében.)

A Lineker-ügyben a BBC pénteken finoman csiszolt nyilatkozatot adott ki, amely szerint a műsorvezető – aki egyben a cég legmagasabb fizetéssel díjazott sztárja – „visszalép a Match of the Day műsorvezetői feladatától”.

Ez így nem igaz – sugallta a Sky News,

amely szerint Lineker nem fogadta el az önkéntes távozás lehetőségét. A rivális médium a műsorvezető környezetéből úgy értesült, hogy a BBC kivette Linekert a műsorvezetői beosztásból, mert nem volt hajlandó bocsánatot kérni közösségimédia-kommentjeiért.

Ian Wright sem lesz adásban

Ahogy kipattant a hír, amely azonnal téma lett a pénteki talkshow-kban, Ian Wright egykori Arsenal-legenda és a program gyakori kommentátora jelezte: szolidaritásból ő sem lesz a képernyőn szombaton.

Lineker, Wright és a szintén legendás ex-Newcastle játékos Alan Shearer viccelődős-nevetgélős beszélgetései és meccs-analízisei megkerülhetetlen részét képezik a brit focirajongók életének.

Péntek este az volt a hivatalos BBC-álláspont, hogy Lineker addig nem vezeti a műsort, amíg nem állapodnak meg arról, „hogyan használja a közösségi médiát”.

Egy BBC-szóvivő azt mondta: „kiterjedt tárgyalásokat folytattunk Garyvel és csapatával az elmúlt napokban... álláspontunk az, hogy a közösségi médiában a közelmúltban látott tevékenysége megsértette irányelveinket”.

„A futball- és sportközvetítések vezetésében Gary páratlan. Soha nem mondtuk, hogy Garynek véleménymentes övezetnek kellene lennie, vagy hogy nem lehet véleménye a számára fontos kérdésekről, de azt igen, hogy

távol kell tartania magát attól, hogy pártpolitikai kérdésekben vagy politikai vitákban állást foglaljon”

– tette hozzá a BBC-közlemény.

A Sky News emlékeztet: Gary Lineker 2020-ban ötéves szerződést írt alá a BBC-vel, amelynek értelmében vállalta, hogy betartja a frissített pártatlansági szabályokat.

A közösségi média felhasználási szabályai

A hír- és aktuálpolitikai újságírókra vonatkozó szabályok nagyon szigorúak, személyes fiókjaikat úgy kezelik, mintha azok a BBC-hez tartoznának.

Mivel Lineker a sportosztályon dolgozik, nagyobb szabadságot élvez a saját véleményének kifejtésében, de az irányelvek értelmében továbbra is el kell kerülnie, hogy „lejárassa a BBC-t”.

A BBC irányelvei azt is kimondják: „Vannak olyanok is, akik nem újságírók, vagy nem vesznek részt hírműsorok készítésében, akiknek azonban a BBC-vel szemben további felelősségük van, mivel a BBC-hez kötődik a profiljuk.

Elvárjuk, hogy ezek a személyek ne foglaljanak állást pártpolitikai kérdésekben vagy politikai vitákban, és legyenek körültekintőek, amikor közpolitikai kérdésekkel foglalkoznak”.

Lineker mellett azonnal kiállt a beszólásai miatt vagy imádott vagy gyűlölt Gary Neville kommentátor, aki korábban a Manchester Unitedben játszott.

„Amikor az ember szembeszáll a torykkal és a rendszerrel! Borzalmas emberek, le kell lépniük. Megyek, iszom egy pohárral” – írta szintén a Twitteren, nem rejtve véka alá politikai szimpátiáját, vagy inkább antipátiáját.

Lineker ugyanakkor nem BBC-alkalmazott, hanem „szabadúszó”, nem politikai műsorban dolgozik és ezért érzi úgy, hogy nem kell a munkatársakhoz hasonlóan követnie a pártatlansági szabályokat.

Megjegyzése, illetve utalgatása kiverte a biztosítékot Suella Braverman brit belügyminiszternél (aki származása ellenére keményen ellenzi az illegális migrációt). Braverman szerint a náci Németországhoz való hasonlítgatás „eljelentékteleníti a Holokauszt kimondhatatlan tragédiáját, sértő, lusta és nem segít”.

Lineker kapott pár beszólást olyan oldalról is, ahonnan valószínűleg nem számított rá. A liberális Independent egyik nőügyi kommentátora azt vetette a szemére, hogy egyszerű celebként képtelen „intellektuális érvelésre” és helyette az olcsó, közösségi médiás szereplést választja. A cikkből azonban az is kiderült, hogy a szerzőnek az lehetett a baja vele, hogy amikor valakik egy pornóklip hangjait játszották be a Match of the Day műsorba, akkor Lineker társaival együtt nevetgélt, amit a nőket lekezelő megnyilvánulásként értékelt.

Gary Lineker adatlap:

  • Született: 1960. November 30., Leicester, Anglia
  • Csapatai: Leicester City, 1978-1985, Everton, 1985-1986, Barcelona, 1986-1989, Tottenham 1989-1992, Nagoya Grampus, 1992-1994. 80-szoros angol válogatott: 1984-1992.
  • Médiakarrier: BBC Radio 5 Live, Match of the Day, Grandstand, Mail on Sunday kolumnista, BT Sport Bajnokok Ligája műsorvezető, Ted Lasso epizódszerepek és Walker-csipsz reklámok
  • Jövedelem: 1,75-1,76 millió font éves fizetés a BBC-nél.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×