eur:
369.13
usd:
345.52
bux:
48231.05
2023. június 5. hétfő Fatime
Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke, független elnökjelölt nyilatkozik prágai kampányközpontjában 2023. január 14-én, a cseh elnökválasztás első fordulójának második napján. Pavel a legtöbb szavazatot kapta, így bejutott a második fordulóba.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Hadat üzent az új cseh államfő, azonnali átvizsgálást rendel el

Petr Pavel megválasztott cseh államfő közölte, hogy hivatalba lépése után átfogó biztonsági ellenőrzést rendel el, és mindezt a prágai várban kezdi.

A január végi csehországi államfőválasztás után első alkalommal találkozott egymással az ország leköszönő és jövendő államfője. A találkozót a cseh elnökök vidéki rezidenciáján, a lány-i kastélyban tartották, ahol majdnem egy órán keresztül tárgyaltak. A találkozót követő sajtótájékoztatón azonban egyedül csak Petr Pavel állt ki az újságírók elé. Azt mondta, azért, mert Miloš Zeman ezt elutasította, mivel korábban soha nem tartott még ilyen közös sajtórendezvényt.

Petr Pavel szerint elődje úgy kommentálta a választás eredményét, hogy azt Pavel vetélytársa, Andrej Babiš rontotta el. Beszámolt továbbá arról, hogy meghívta a március 9-i beiktatására a leköszönő elnököt. A hamarosan a prágai várba költöző új elnök elmondta, a protokolláris témákat követően

felszólította Miloš Zemant, hogy mandátuma lejártáig már ne hozzon fontos döntéseket.

A regnáló elnök a közelmúltban jelezte, hogy március 8-án lejáró mandátumának vége előtt még kinevezi az alkotmánybíróság új elnökét. Zeman bejelentése belpolitikai vitákat váltott ki, jogi szakértők, valamint a politikusok többsége határozottan elutasította és alkotmányellenesnek minősítette a szándékot. Petr Pavel korábban azt mondta: ha Zeman beváltja ígéretét, akkor ő hivatalba lépése után bírósághoz fordul a lépés alkotmányosságának megvizsgálása végett. A bírálatok következtében Zeman elállt tervétől.

„Megerősítette, hogy nem nevezi ki az alkotmánybíróság új elnökét” – mondta az újságíróknak Petr Pavel, aki megválasztása után többször is nyilvánosan bírálta Zemant amiatt, hogy elsősorban első mandátuma idején túlságosan baráti kapcsolatokat ápolt Moszkvával és Pekinggel. Ezért kijelentette, hogy

ő ezen a téren az Európai Unió közös álláspontját kívánja képviselni.

Pavel szerint ez a téma most nem került szóba. Megvitatták viszont az elnöki hivatal működését, amelyet Pavel szintén többször bírált gazdasági és biztonsági szempontból, és már közölte is, hogy hivatalba lépése után átfogó ellenőrzést rendel el. Például ellenőriztetni szeretné, hogy nincsenek-e lehallgató berendezések az elnöki munkahelynek számító prágai várban, a Hradzsinban.

E hét végén Pavel részt vesz egy müncheni biztonsági konferencián, ahol találkozik Franciaország, Litvánia és más országok elnökeivel.

A megválasztott elnök azt is bejelentette, hogy korábbi terveivel ellentétben

ünnepélyes beiktatására nem hívja meg Prágába a szomszédos országok államfőit.

A ceremónia március 9-én a Hradzsinban lesz a parlament két házának együttes ülésén. Pavel azt mondta: partnerei meghívásáról azért tett le, mert a szlovák államfő nem tudna eljönni Prágába. Zuzana Čaputová aznap épp Vilmos Sándor holland királyt látja vendégül Pozsonyban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

A magyar fiataloknak kevesebb mint harmada rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Ezzel az aránnyal Magyarország a sereghajtók közé tartozik az EU-ban. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint csak átfogó változtatásokkal, a felnőttek felsőoktatásba való bevonásával javulhat ez az adat.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×