eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Petr Pavel új cseh köztársasági elnök a prágai várban rendezett beiktatási ünnepségen 2023. március 9-én. Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke Milos Zemant váltja az államfői poszton.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ágyúlövések mellett beiktatták hivatalába az új cseh államfőt

Az ünnepélyes beiktatásra a prágai Hradzsin gótikus Ulászló-termében a cseh parlament két házának együttes ülésén, több mint 800 vendég jelenlétében került sor.

Miután az új államfő Milos Vystrcil, a parlamenti felsőház elnöke előtt letette az alkotmány által előírt fogadalmat, majd aláírta azt, a Hradzsin felett felvonták a köztársasági elnöki lobogót.

Az elnöki zászló akkor leng a Hradzsin felett, amikor Csehországnak van államfője, és az az ország területén tartózkodik. Az elnök külföldi útjai során a zászlót bevonják.

Az eskütétel után felhangzott a cseh himnusz, és a Hradzsin melletti Petrín dombon 21 ágyúlövés dördült el.

A cseh köztársasági elnök megbízatása öt évre szól.

A 62 éves új cseh államfő hivatásos katona volt egész életében, hadseregtábornoki rangban vonult nyugdíjba. Petr Pavel, aki az 1993-ban létrejött Cseh Köztársaság negyedik államfője, beiktatása után rövid beszédet mondott.

A független és párton kívüli Pavel a januári közvetlen elnökválasztás második fordulójában

megkapta a szavazatok 58,32 százalékát,

ami 3 359 151 voksot jelent. Ellenfele, Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke 2 400 046 szavazatot, azaz a voksok 41,6 százalékát kapta.

Az eskütételi ceremónia további részeként az új államfő köszöntötte a Hradzsin udvarain és a vár előtti téren összegyűlt több ezer lakost, majd virágokat helyezett el Tomás Garrique Masaryk, Csehszlovákia alapító elnökének a Hradzsin előtt álló szobránál. Kora este ellátogat a várban lévő Szent Vitus-székesegyházba, ahol ökumenikus szertartáson vesz részt és jelképesen fejet hajt Szent Vencel fejedelem, a cseh állam nemzeti patrónusának ereklyéje előtt.

Petr Pavel beiktatási ceremóniája szerényebb, mint elődjeié volt. Az új elnök kérésére mellőzték a katonai díszszemlét, és a beiktatás utáni nagy fogadást is. A mintegy 3000 vendég ezúttal egy pohár borra kapott meghívást a Hradzsin Spanyol-termébe.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×