eur:
391.08
usd:
359.38
bux:
72871.84
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: Boeing.com

Fontos megállapítást tett a vadászgépek szállításával kapcsolatban a NATO-főtitkár

Az észak-atlanti katonai szövetség a kimerülőfélben lévő lőszerkészletek növelését tervezi annak érdekében, hogy segíteni tudja Ukrajnát területe és a lakosság védelmében az Oroszország indította háborúban – jelentette ki a Jens Stoltenberg Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kedden kezdődő kétnapos tanácskozása előtt.

A NATO főtitkára újságíróknak nyilatkozva közölte: mivel az ukrajnai háború hatalmas mennyiségű lőszert és hadianyagot emészt fel, ezért növelni kell ezek gyártását az előállítási kapacitásba való befektetések fokozásával.

Vlagyimir "Putyin (orosz elnök) és Oroszország továbbra is Ukrajna irányítására törekszik. Azt látjuk, hogy még több csapatot, még több fegyvert, még több képességet küld Ukrajnába" – fogalmazott.

Mivel nincs jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére készülne, folytatni kell Ukrajna támogatását egyebek mellett logisztikai segítségnyújtás által, valamint muníció, üzemanyag és alkatrészek, lőszerek és a harckocsik biztosításával, hogy a megtámadott ország eredményeket tudjon elérni a harctéren" – mondta.

"Sürgősen kulcsfontosságú képességek átadására van szükség Ukrajna számára, mielőtt Oroszország a csatatéren magához ragadhatná a kezdeményezést"

- fogalmazott.

A NATO-tagállamok miniszterei kedden várhatóan repülőgépek esetleges szállításáról is tárgyalnak majd - tájékoztatott a főtitkár, majd hozzátette:

az Ukrajnának vadászrepülőket szállító NATO-országok nem teszik a szövetséget a konfliktus részesévé.

Az Egyesült Államok felett február 3-án észlelt, majd az amerikai hadsereg által lelőtt kínai megfigyelő léggömbbel kapcsolatban a főtitkár kérdésre válaszolva azt mondta, az ismétlődő incidensek rávilágítanak arra, hogy a NATO-nak ébernek kell maradnia. A látottak azt mutatják, hogy Kína és Oroszország is fokozza a NATO-szövetségesek megfigyelését - közölte.

A főtitkár ezzel összefüggésben közölte: a NATO biztosítani kívánja megfigyelési és hírszerzési tevékenységét az "egyre sűrűbbé váló" világűrben is egy új műhold pályára állításával. Az új eszköz támogatni hivatott a NATO-missziókat és -műveleteket, lehetővé teszi továbbá adatok megosztását, megkönnyíti a tájékozódást, a kommunikációt és esetleges rakétakilövések előrejelzését. A védelmi miniszterek lépéseket fognak tenni a létfontosságú tenger alatti infrastruktúra védelmének fokozására is - mondta Stoltenberg.

Bejelentette, hogy

a kedden kezdődő tanácskozáson részt vesz Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter is.

Jens Stoltenberg reményét fejezte ki, hogy mindezen célok elérésének érdekében a tagországok mihamarabb teljesítik azon 2014-es kötelezettségvállalásukat, amely szerint 2024-ig közelíteni kell védelmi kiadásaikat a bruttó hazai termékük (GDP) két százalékához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×