INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

brexit

nagy-britannia

Észak-Írország

skócia

európai unió

gálik zoltán

corvinus egyetem

MTI/EPA/Andy Rain

Brexit: bánják a britek, de jó ideig nincs visszaút az unióba

A britek többsége már bánja, hogy kiléptek az Európai Unióból. Mindeközben a skót kormány az Egyesült Királyságtól való függetlenedést pedzegeti.

"A pandémia, és nem utolsósorban az energiaválság következményei miatt a közvélemény-kutatók most úgy mérik, hogy bizony ez a lépés elhamarkodott volt" – mondta az InfoRádióban Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense.

Egy friss kutatás szerint a több mint hatszáz választókerületből alig háromban maradt meg a brexit többségi támogatottsága. Szó van arról, hogy újra szorosabb kapcsolat lehet az Európai Unió és Nagy-Britannia között, de most sem a jelenleg uralmon lévő Konzervatív Párt, sem pedig a következő választásokon esélyes Munkáspárt nem vállal ilyen típusú programot.

Gálik Zoltán elmondta: jelenleg több kérdésben is tárgyalnak az Egyesült Királysággal, például az északír szerződés kereteinek a rugalmasabbá tételében. Itt nagyon hamar változások is várhatók, és talán

könnyebb lesz az áruforgalom a Nagy-Britannia és Észak-Írország között.

A szolgáltatásokról is tárgyalnak bizonyos szinten, hogy a két ország jobban tudjon együttműködni. Ugyanakkor a kapcsolatrendszer nagyszabású újragondolásáról nincs szó.

Időről időre felmerül Skócia függetlenségének kérdése. Skócia 2014-ben döntött úgy egy népszavazáson, hogy az Egyesült Királyság része marad. A brexit előtt a skótok több mint 60 százaléka úgy gondolta, hogy bent kellene maradniuk az Európai Unióban, és nehezményezték, hogy akaratuk ellenére "kivitte őket" az Egyesült Királyság többi része az unióból.

Az új népszavazáshoz a brit parlament hozzájárulása kellene, és törvényt kellene alkotni.

A Skót Nemzeti Pártból és a Zöldekből álló skót kormány döntő többségben szeretne függetlenedni az Egyesült Királyságtól.

Pár hónappal ezelőtt megpróbálták ezt döntésre vinni, és megkérdezték a bíróságot, hogy egy népszavazással lehetne-e a Westminster nélkül is jövő szeptemberben népszavazást tartani a függetlenségről.

A bíróság ezt nem engedte, viszont a skót kormány azt mondta, hogy a következő választáson egy olyan programmal indulna, amiben egyértelműen megfogalmaznák, hogy elindítanák a függetlenségi tárgyalásokat, ha kormányra kerülnek. "Kvázi ez még egy népszavazás lenne, és ebben nyilatkozhatnak majd a választók arról, hogy támogatják-e a függetlenséget" – jegyezte meg Gálik Zoltán.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Kapcsolódó hang

Három évvel a brexit után: lehet még visszaút?
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018