INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

ejeb

emberi jogok európai bírósága

oroszország

ukrajna

háború

Hatósági személyek tömegsírból kihantolt emberek nejlonzsákba helyezett holttestei mellett a Kijev melletti Bucsában 2022. április 8-án. Az ukrán hatóságok napokkal ezelőtt Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket.

Indulhatnak eljárások az EJEB-nél Oroszország ellen

Infostart / MTI

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerdán kimondta, hogy részlegesen befogadhatóak a Luhanszk és Donyeck megyében elkövetett feltételezett jogsértések miatt Oroszország ellen indított ügyek.

A döntés nem érinti az ügyek érdemi részét, egyelőre a bíróság csak azt mondta ki, hogy Oroszország felelősségre vonható a szakadár régiókban elkövetett jogsértésekért.

A bíróság szerint a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területek 2014. május 11-től legalább 2022. január 26-ig, az ügyben tartott meghallgatás dátumáig az Oroszországi Föderáció ellenőrzése alá tartoztak.

Oroszország "jelentős befolyással bírt a szakadárok katonai stratégiájára, jelentős mennyiségben szállított fegyvereket és katonai felszerelést a szeparatistáknak a donyecki és a luhanszki +népköztársaság+ létrejöttének egészen korai szakaszától a rákövetkező hónapokban és években, tüzérségi csapásokat hajtott végre a szakadárok kérésére, valamint politikai és gazdasági támogatást nyújtott nekik" - állapította meg a strasbourgi bíróság.

Az EJEB döntése megnyitja a kaput

az ukrán állam által Oroszország ellen indított ügyek, valamint több ezer egyéni ügy előtt, amelyeket korábban felfüggesztettek, a joghatóságról szóló döntésig.

"Ez egyértelmű jelzés Oroszországnak" - üzente a Twitteren Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, aki szerint a bíróság döntése "fontos mérföldkő".

Hollandia a Malaysian Airlines MH17-es járatának Kelet-Ukrajna fölötti lelövése miatt indított eljárást a bíróságon Oroszország ellen. Az ukrán állam pedig a szakadár hatóságok és az orosz katonaság által szerinte elkövetett visszaélések miatt fordult a strasbourgi bírósághoz. Az ügyek a mostani döntés után az érdemi szakaszba léphetnek, de a végleges ítéletek meghozatala még legalább 1-2 évbe telhet.

A részleges befogadhatóság annyit tesz, hogy egyes egyéni esetekben, gyerekek csoportjainak Oroszországba hurcolásával kapcsolatos ügyekben a bíróság úgy látja, hogy az ukrán állam nem merítette ki oroszországi jogorvoslati lehetőségeit, ezért azt nem áll módjában befogadni őket.

Az EJEB bármilyen ítélete

legfeljebb politikai jelentőségű lehet, mivel az orosz törvényhozás júniusban megszavazta a bíróság joghatóságának a megszüntetését az országban.

A bíróság szerint joghatósága továbbra is fennáll azokban az ügyekben, amelyek az orosz parlament döntése előtt indultak, jóllehet az ítéletek kikényszerítésére Oroszországban nincs semmilyen eszköze.

Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018