eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Megérkezett Ravennába az Ocean Viking - új szabályok várják

113 ember hoztak az olasz kikötőbe.

Megérkezett szombaton az észak-olaszországi Ravenna kikötőjébe az Ocean Viking 113 migránssal a fedélzetén.

Az olasz sajtó közlése szerint az SOS Mediterranee francia szervezet hajóját a Mediterranea Saving Humans nevű NGO egyes aktivistái "Isten hozott Olaszországban" bekiáltásokkal üdvözölték.

A hajó megérkezésének idején az aktivisták mellett a ravennai városi hatóságok képviselői, köztük Michele De Pascale polgármester is jelen volt a vöröskereszt, a tűzoltók, egészségügyi dolgozók és a rendőrség társaságában.

Az Ocean Viking az első NGO-hajó, amely kiköthetett Olaszországban a migrációra, valamint a nem kormányzati szervezetek (NGO) földközi-tengeri tevékenységére vonatkozó - a héten elfogadott - intézkedéscsomag óta.

Az olasz kormány által elfogadott szabályozás értelmében a hajóknak, miután migránsokat vettek fedélzetre haladéktalanul el kell indulniuk egy kikötő felé ahelyett, hogy várakozzanak további menedékkérők után kutatva. A NGO-knak ezen felül a fedélzeten tájékoztatniuk kell a migránsokat, hogy az Európai Unión belül bárhol benyújthatják a menedékkérelmüket. A kapitányokat mulasztás esetén 50 ezer euróig (mintegy 20 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújthatják, ismételt szabályszegés esetén pedig a hajókat lefoglalhatják.

A belügyi tárca adatai szerint az év eleje óta több mint 102 ezren érkeztek az olasz partokra. Tavaly ugyanekkor a számuk 66 ezer felett volt.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×