eur:
393.93
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Darrin Klimek/Getty Images

Michigan kormányzójának elrablását és hídrobbantást terveztek

A csoport vezetőjét 16 év börtönbüntetést ítélték.

Egy amerikai szövetségi bíróság 16 év börtönbüntetést szabott ki a Michigan állam kormányzójának elrablását kitervelő radikális csoport egyik vezetőjére, Adam Foxra, a bűnügyben eddig ez a legsúlyosabb ítélet.

Tavalyelőtt, az elnökválasztást megelőző időszakban a kormányellenes szervezkedésben részt vevő csoport tagjai Michigan állam kormányzója, Gretchen Whitmer elrablását készítették elő, pontos terveket kidolgozva a bűncselekmény végrehajtásához. A vádirat szerint

a kormányzót nyaralójából akarták elhurcolni, egy környékbeli hidat felrobbantva, és akár rendőrökkel harcba bocsátkozva.

A szélsőséges csoport tagjai nem értettek egyet a demokrata párti kormányzó koronavírus-járvány elleni intézkedéseivel.

Az ügyészség szerint a 39 éves Adam Fox volt a szervezője és ösztönzője a bűncselekmény előkészítésének, valamint a szélsőséges csoport felfegyverzésének, társa, Barry Croft pedig szellemi vezérként és a robbanószerekben való jártasságával vállalt szerepet az emberrablási kísérletében.

Az ügyész életfogytiglani börtönt kért a vádlottra, hogy intő jelként szolgáljon, míg a védő 4-6 év börtönt kért, azzal érvelve, hogy a radikális csoport működéséről a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) tudomása volt, mégis hagyta, hogy folytassák az előkészületeket.

A Michigan állambeli Grand Rapidsban ülésező törvényszék bírója az ítélet indoklásában az elrettentő hatással érvelt és azzal, hogy a közvélemény megértse, milyen ára van egy ilyen jellegű bűnnek.

A csoport három másik tagja ellen már született ítélet, 7 és 12 év közötti börtönbüntetés. Többen még tárgyalásra várnak, és volt olyan vádlott, akit felmentett az esküdtszék.

2020 őszén a szövetségi hatóságok fedett akció keretében vették őrizetbe a kormányzó elrablását kitervelő szélsőséges csoport tucatnyi tagját. A az FBI-t a társaság egyik tagja, egy volt katona értesítette a szervezkedésről, aki később a hatóság informátoraként működött közre a bűncselekmény leleplezésében.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×